Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./A.J.

31. 07. 2024. 20:26 >> 20:27
1
Čitaj mi:

PARLAMENT

UŽIVO Camaj izabran za potpredsjednika Skupštine

Skupština Crne Gore danas je izabrala članove novog Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i usvojila izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru. 

Skupština se izjašnjava o nekoliko tačaka o kojima je pretres završen.

Poslanici su usvojili i Predlog zakona o izmjeni zakona o strancima. Sa 53 glasa za usvojen je i Predlog zakona o dopuni zakona o matičnim registrima.

Parlament je usvojio i Predlog zakona o izmjeni zakona o registrima, prebivalištima i boravištima.

Na sjednici je usvojen i Predlog zakona o izmjeni zakona o centralnom registru stanovništva sa 52 glasa za.

Predlog zakona o izmjeni zakona o crnogorskom državljanstvu sa 53 glasa za usvojen je u cjelini.

Parlament je prešao na 14. sjednicu redovnog (proljećnjeg) zasjedanja u ovoj godini.

Sa 43 glasa za, Nikola Camaj iz Albanskog foruma izabran je za potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Niko nije bio protiv. 

Drugi kandidat za potpredsjednika parlamenta je Mirsad Nurković (BS) ali o njemu će poslanici glasati 16. avgusta. 

Iz DPS-a su kazali da su nezadovoljni tim predlogom, ističući da je u pitanju očigledna politička trgovina.

"Ministar ili potpredsjednik nije postao samo onaj ko nije htio. Kao što smo rekli i ranije, bolje vlasti od ove za jednu opoziciju nema. Ova vlast će se urušiti sama od sebe. Ako mislite da ćete biti na vlasti vječito, grdno ste se prevarili. Kolo sreće se okreće", rekao je šef kluba DPS-a Andrija Nikolić. 

Mandić je odgovorio da nikada nije bilo ovako moćne parlamentarna većine, koja je dvotrećinska i može da okupi sve snage u Crnoj Gori koje nijesu na fonu one politike koja je vladala do 2020. godine tri decenije. Kazao je da mogu da mijenjaju izborne zakone, da reformišu pravosuđe i da mijenjaju i Ustav.  

"Saglasan sam da niko ne može da bude vječno na vlasti, a mislim da su neki u DPS-u vjerovali da će biti na vlasti vječno", istakao je Mandić. 

On je naglasio da nije bilo različitih aršina kada je u pitanju njegovo postupanje povodom zakazivanja premijerskog sata. 

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović rekla je da smo nedavno dobili jednu od najglomaznijh vlada a sada ćemo izgleda dobiti i glomazan predsjedavajući sto u parlamentu. 

"Nije suština to što ćemo takve političke trgovine plaćati novcem već ćemo ih plaćati našom budućnošću", rekla je Pejović. 

Parlament je izabrao kandidate za članove novog Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Novi članovi su Mladen Tomović, Slavica Mirković, Dragana Šuković, Pavle Ćupić i Aleksandra Vukašinović.

Predstavnik Odbora za antikorupciju Momčilo Leković (Demokratska Crna Gora), obrazlažući predloge, kazao je da je izbor novog profesionalnog Savjeta ASK vrlo važan zadatak. Kazao je da je starom savjetu mandat istekao još 1. avgusta prošle godine, i da je ASK od tada bez valjanog nadzora. 

"Želim da se zahvalim svima koji su se javili na konkurs i komisiji koja je radila. Vrijeme je da Agenciji vratimo integritet", rekao je Leković. 

Parlament je za člana Senata Državne revizorske institucije izabrala Sinišu Čađenovića. 

Izmjene zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca su usvojene. Takođe i predlog zakona o popisu poljoprivrede. 

Većinom glasova, usvojene su izmjene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru. 

Skupština je prihvatila godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. 

Poslanici su se izjasnili o Zakonu ”Stan za sve”, koji je predložila URA. Predlog nije prošao jer su 22 poslanika bila za, i to oni iz opozicije, dok su njihove kolege iz vladajućih stranaka bile uzdržane. Prije glasanja, Ana Novaković Đurović iz GP URA izrazila je nadu da će svi poslanici koji su ranije na odborima podržali ovo rješenje podržati to i sada, te da će se do stana moći doći za 900 eura po kvadratu.  

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju. Po ovom rješenju, lučko-transportni radnici će sa beneficiranim radnim stažom moći da odu u penziju sa 25 godina radnog staža. 

Većinom glasova usvojeni su Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta u Tužilaštva i Predlog zaključaka Odbora za pravosuđe kojima se ti Izvještaji prihvataju.

Godišnji Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnog stanja u sudstvu za 2023. godinu nije dobio potrebnu podršku većine.

Usvojen je zaključak Odbora za pravosuđe kojim se odbija Izvještaj.

Na dnevnom redu bio je i Zakon o izmjenana i dopuna Zakona o putevima.

Nijesu izglasane izmjene Zakona o putevima, predložene od Demokrata, koje su predviđale besplatan prolazak kroz tunel Sozina za stanovnike barske opštine, odnosno Crmničane, koji žive sjeverno od rampe.

Na početku sjednice, dio poslanika opozicije kritikovao je predsjednika parlamenta Andriju Mandića zbog otkazivanja premijerskog sata juče. Mandić je istakao da nikada neće dozvoliti da bilo šta naruši ugled crnogorskog paralmenta. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније