Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

31. 07. 2024. 16:30 >> 16:30
Čitaj mi:

Gorčević sa Miščević

Plan rasta će ubrzati sprovođenje reformi i ekonomski napredak regiona

Plan rasta za Zapadni Balkan je instrument koji će mogućiti ubrzani ekonomski rast država regiona i pospiješiti sprovođenje ključnih reformi na putu ka EU, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ministarkom za evropske integracije Republike Srbije Tanjom Miščević.

Gorčević je danas primila Miščević sa kojom je razmijenila mišljenje o daljim obavezama u pregovaračkom procesu sa EU, kao i o trenutnoj fazi pripreme za Plan rasta za Zapadni Balkan.

„Vjerujem da će najavljena podrška od 383 miliona eura tokom naredne tri godine biti pokretač novih projekata, uključujući značajna ulaganja u infrastrukturu. Crna Gora je pravovremeno pripremila puni format Reformske agende i u narednom periodu, nakon dodatnog usaglašavanja sa Evropskom komisijom, očekujem usvajanje Reformske agende od strane Vlade“, kazala je Gorčević.

Ona je upoznala sagovornicu sa planovima da Crna Gora, do kraja godine, privremeno zatvori nekoliko pregovaračkih poglavlja koja bilježe unutrašnju spremnost za članstvo. Istakla je da, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, kompletna administracija i pregovaračka struktura, vrijedno i bez pauze, rade na finalizaciji obaveza i ispunjavanju završnih mjerila u nizu pregovaračkih poglavlja.

Miščević se saglasila da je važno da obje države iskoriste političku i finansijsku podršku EU kako bi ubrzale svoj put ka članstvu i, paralelno sa tim, poboljšale životni standard i unaprijedile kvalitet života svojih građana.

U tom kontektu, sagovornice su razmijenile mišljenje o saradnji pregovaračkih struktura dvije države, te organizaciji zajedničkog sastanka pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније