Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ RTS ]

02. 08. 2024. 06:58 >> 07:41
Čitaj mi:

Sukob Izraela i Hamasa

Hezbolah: Izrael prešao crvenu liniju, slijedi osveta; Netanjahu: Spremni za bilo koji scenario

Sukob Izraela i Hamasa – 301. dan. Rastu tenzije nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu. Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekuje osvetu. Prijetnje Tel Avivu uputio je i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei. Poručio je da je osveta Tel Avivu dužnost Teherana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da je "Izrael spreman za bilo koji scenario – i odbrambeni i ofanzivni". Evropska unija, Ujedinjene nacije i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvali su na uzdržanost kako ne bi došlo do eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Bajden: Ubistvo Hanijea ne pomaže postizanju primirja u Gazi

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea nije od pomoći za postizanje primirja u Gazi, prenio je Rojters.

Dodao je da je u četvrtak razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Novinarima se obratio iz baze Endrjuz u Merilendu gdje je sletio avion sa zatvorenicima koje je oslobodila Rusija.

U Pojasu Gaze situacija ne miruje. Škola u Šedžaji, u gradu Gazi bila je pod raketnim i artiljerijskim bombardovanjem. Poginulo je najmanje 15 osoba, više od 40 je povrijeđeno.

Izraelska vojska tvrdi da je gađala borce koji su djelovali u kompleksu u okviru škole.

Hamas poriče da je koristio civilne objekte u ​​vojne svrhe.

Rastu tenzije nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu. Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekuje osvetu.

Pretnje Tel Avivu uputio je i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei koji je sa predsjednikom Masudom Pezeškijanom predvodio pogrebnu ceremoniju za političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea. Poručio je da je osveta Tel Avivu dužnost Teherana.

Reagovao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu i poručio da je "Izrael spreman za bilo koji scenario – i odbrambeni i ofanzivni".

Evropska unija, Ujedinjene nacije i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvali su na uzdržanost kako ne bi došlo do eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Nešto sjevernije, u pograničnom području Libana i Izraela rastu tenzije. Četiri sirijska civila ubijena su u izraelskom napadu na jug Libana. Povrijeđeno je i pet Libanaca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније