Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RSE [ M.V. ]

01. 06. 2024. 16:50 >> 20:02

JUŽNA AFRIKA

Afrički nacionalni kongres na putu da izgubi većinu prvi put od kraja aparthejda

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) u Južnoj Africi je na putu da prvi put izgubi parlamentarnu većinu poslije izbora na kojima je došlo do zapanjujućeg pada podrške stranci koja je izvela zemlju iz aparthejda pod Nelsonom Mandelom.

Na više od 97 odsto prebrojanih glasova u subotu, ANC je na izborima u srijedu osvojio nešto više od 40 odsto glasova. To je ogroman pad imajući u vidu da je ANC dominirao južnoafričkom politikom 30 godina od kraja vladavine bijele manjine 1994. godine, dok je na svom vrhuncu imao 70 odsto glasova u najnaprednijoj ekonomiji Afrike.

Izborni zvaničnici rekli su da će konačni rezultati izbora biti objavljeni do nedjelje.

Iako je ANC pobijedio na svim prethodnim izborima od istorijskog glasanja 1994. kojim je okončana vladavina bijele manjine, tokom poslednje decenije podrška toj stranci je opala dok su Južnoafrikanci gledali kako ekonomija stagnira, nezaposlenost raste a infrastruktura se raspada.

ANC, prema nepotpunim rezultatima, i dalje ima najveći udio glasova, ali će s obzirom na to da nije osvojio većinu, morati da pregovara o koaliciji s drugom strankom ili strankama da bi ostao u vladi. To bi takođe moglo da ima reperkusije i na budućnost južnoafričkog predsjednika Sirila Ramafoze, koji je bio Mandelin štićenik. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније