Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

30. 05. 2024. 19:28 >> 19:28
Čitaj mi:

mosad tvrdi

"Iran stoji iza napada kriminalnih grupa na izraelske ambasade"

Izraelska obavještajna agencija Mosad saopštila je da Iran stoji iza niza terorističkih napada koje su kriminalne mreže izvele na izraelske ambasade u Evropi od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo rat Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa.

Mosad je sa evropskim kolegama započeo istragu nakon što je eksplozivna naprava, za koju je rečeno da je ručna bomba, nađena u Ambasadi Izraela u Stokholmu i januaru, a uništila ju je švedska nacionalna bombaška jedinica, prenose izraelski mediji.

Posle ispitivanja osumnjičenih i forenzičkih dokaza istražitelji su zaključili da je lanac organizovanog kriminala Fokstrot u Švedskoj iza napada i da radi po nalogu Irana, tvrdi Mosad.

Izrael optužuje vođu Fokstrota Ravu Madžida, poznatog po nadimku Kurdska lisica, da radi s Iranom mjesecima.

Njega su regrutovali iranski agenti pošto je pobjegao u Iran iz Turske u septembru prošle godine od međunarodnih i iračkih bezbjednosnih snaga.

Uhapšen je od strane Irana i regrutovan da planira niz napada u Evropi na jevrejske i izraelske ciljeve, navodi Mosad.

Desetine terorističkih zavjera protiv jevrejskih i izraelskih ciljeva, koje je Iran podržao, otkrivene su u proteklim mjesecima, kaže izraelska agencija i dodaje da su u mnogim korišćene lokalne kriminalne mreže.

Švedska policija je 17. maja čula kasno uveče oružani napad u blizini izraelske ambasade i pritvorila 14-godišnjeg dječaka u vezi sa tim incidentom, te objavila da je ambasada bila meta.

Taj oružani napad je izvela kriminalna grupa Rumba, predvođena Madžidovim rivalom Ismailom Abdom, a nalogodavac je bio Iran.

„Iran operiše mnogim kriminalnim organizacijama u Švedskoj i Evropi uopšte i koristi relativnu prednost jedne nad drugom i ponekad rivalstvo između njih“, navedeno je u izraelskom saopštenju.

Mosad tvrdi da Fokstrot i Rumbu direktno finansira Iran, a evropske obavještajne službe ih pomno nadgledaju.

Uz to izraelska agencija optužuje Iran da pokušava da iskoristi rastući antisemitizam u Evropi dok izbjegava direktnu odgovornost za napade.

Mosad kaže i da kriminalci koje podržava Iran takođe stoje iza prošlonedeljnog napada na izraelsku ambasadu u Belgiji na koju su bačene airsoft granate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније