Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Darko Bulatović [ TVCG ]

02. 06. 2024. 22:13 >> 22:13
Čitaj mi:

još bez dogovora

Šavnik: Kriza vlasti ili redovno stanje

I dok su u nekim opštinama u dvije godine održana i dva izborna ciklusa, u Šavniku su još na snazi izborni rezultati iz sad već davne 2018. godine. Zbog opstrukcija prilkom glasanja lokalni izbori iz oktobra 2022. godine još nisu završeni na dva biračka mjesta, što je otvorilo brojna pitanja u demokratske kapacitete Crne Gore. Bez rezultata je bio i pokušaj dogovora političkih aktera na državnom nivou koji je bezuspješno završen krajem aprila. Od tada se pitanje Šavnika više i ne pominje.

Krajem aprila predstavnici parlamentarne većine održali su sastanak kako bi prevazišli šavničku situaciju, ali od tada  do danas bez novog susreta i pomaka. U CDT- u kažu da je na djelu igra političkih inetersa opozcije i vlasti kojima odgovara trenutna blokada Odobra za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je zakočila i odluka Vlade o uvođenju prinudne uprave.

"Vlast ne želi da riješi problem Šavnika – zbog čega? Zbog toga što ne želi da odblokira Odbor za izbornu reformu jer nijednoj vlasti ne odgovara da se promijeni izborni zakon i da se srede birački spiskovi jer svi, i oni prethodni i ovi sada imaju tu prostora za političku manipulaciju. Opozicija sa druge strane gradu koji ima 1.500 birača daje toliki značaj da blokira izborni proces zbog toga", kazao je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica,

"Ja predlažem Vladi da povuče odluku o prinudnoj upravi, da bar otključamo Odbor za izbornu reformu pa da onda pokušamo na neki način da dođemo, težim putem, do tog političkog rješenja. Ono što je nesporno je da će neko morati da odustane od svojih čvrstih stavova ukoliko želimo da riješimo ovaj problem", istakao je  Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad.

Čarapić zato predlaže i model nastavka izbora po sadašnjim uslovima uz dogovor opozcije i vlasti.

"Ja pozivam sve da se zatvori pitanje Šavnika kroz glasanje, ali da se napravi dogovor da se odmah skraćuje mandat i da se sa čistim biračkim spiskom ide na nove izbore", istakao je Čarapić.

Ovakav predlog međutim ne odbravaju ni vlast, ni opozcija, u Šavniku .

"Podsjetio bih gospodina Čarapića da su po istim tim spiskovima ođe održani i parlamentarni i predsjednički izbori, pa ako je to tako ajde da ponovimo sve te procese onda. Izvolite završite ovaj izborni proces, i neka se onda u parlamentu dogovore da svi izbori budu u jednom danu i tu smo, za deset dana, mjesec, kad god hoćete", istakao je Jugoslav Jakić – predsjednik opštine Šavnik.

"Da pristanemo na izborni turizam i onda da skraćujemo mandat i održavamo izbore, pa čemu to onda", kazao je Gavrilo Cerović iz Koalicije „Za budućnost Šavnika“.

Iz CDT –a upozoravaju da je stanje Šavnika veliki problem koji može biti opasan presedan za sve buduće procese, zato pozivaju i međunarodnu zajednicu da pomogne u rješavanju situacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније