Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

16. 07. 2024. 16:26 >> 16:26

reakcije nadležnih

Sastanak povodom suzbijanja problematike prosjačenja u opštini Ulcinj

Tokom ljetnje sezone opština Ulcinj susreće se sa problemom prosjačenja i prosjaka koje većim dijelom čine djeca koja se najčešće nalaze sama na ulici i prepuštena sebi, bez roditeljskog staranja. To je zaključeno na sastanku predstavnika nadležnih institucija i nevladinih organizacija (NVO) na temu suzbijanja problematike prosjačenja u toj opštini.

Kako je saopšteno iz te Opštine, sastanak je okupio predstavnike državne uprave (Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo unutrašnjih poslova), lokalne samouprave, (Opština Ulcinj, Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj), predstavnike NVO sektora i drugih relevantnih subjekata (Dnevni centar za djecu i porodicu "Defendologija" Nikšić, Romski savjet, predstavnici RE populacije).

Cilj, ovog, međusektorskog sastanka jeste zajedničko sagledavanje problematike prosjačenja i definisanje konkretnih koraka za rješavanje problema s kojim se nadležne institucije i opština Ulcinj bave dugi niz godina.

Sastanku su prisustvovali, ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, državni sekretar Agron Ibrahimi, načelnica Direkcije za zaštitu ranjivih grupa u Direktoratu za socijalno staranje i dječju zaštitu Budimirka Đukanović, savjetnica u Direktoratu za socijalno staranje i dječju zaštitu Lidija Mitrović, ispred Opštine Ulcinj predsjednik Genci Nimanbegu, RE populacije Enes Uković, Almir Beganaj, Romskog savjeta, Mensur Shala, Centra za socijalni rad, Marina Kastrati, te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Dnevnog centra za djecu i porodicu "Defendologija" Nikšić.

Na sastanku je istaknuto da prosjačenje predstavlja ozbiljan problem koji negativno utiče na kvalitet života građana, ugrožava javni red i mir.

Predstavnici nadležnih institucija i NVO sektora su se saglasili da je neophodno preduzeti koordinisane aktivnosti kako bi se ovaj problem efikasno riješio, a koje uključuju, kako su kazali, pojačanu kontrolu na terenu, socijalnu podršku, edukaciju i prevenciju kroz kampanje za podizanje svijesti građana o negativnim posljedicama prosjačenja, zakonodavne inicijative kojima bi se razmotrile mogućnosti unapređenja lokalnih propisa koji regulišu ovu oblast.

Na kraju sastanka, svi učesnici su izrazili odlučnost da zajedničkim snagama doprinesu suzbijanju prosjačenja u Opštini Ulcinj, "stvarajući tako sigurniju i uređeniju zajednicu za sve građane i posjetioce".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније