Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

16. 07. 2024. 12:26 >> 12:57
Čitaj mi:

U POMOĆ STIŽE JEDAN HELIKOPTER

S. Makedoniji u gašenju požara pomaže i Crna Gora

Dva helikoptera iz Slovenije, jedan iz Crne Gore i jedan iz Srbije od danas će pomagati Sjevernoj Makedoniji u gašenju požara.

To je najavio ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Panče Toškovski nakon jučerašnje sjednice Upravljačkog odbora za koordinaciju sistema upravljanja krizama, koji je održan u Centru za upravljanje krizama.

U Sjevernu Makedoniju su juče u prepodnevnim satima iz Turske stigla su dva "er traktora" i jedan helikopter, koji aktivno rade na terenu na gašenju požara.

Prema informacijam Centra za upravljanje krzama (facebook.com/CUKnaRSM), u posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniiji je izbio je ukupno 31 požar na otvorenom, od čega je 12 požara i dalje aktivno.

Sjednicom Upravljačkog odbora na kojoj je tvrđena potreba za aktiviranjem međunarodnih mehanizama za pružanje pomoći avionima, koji će biti uključeni u gašenje požara koji su ovih dana zahvatili Sjevernu Makedoniju, predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Toškovski, a prisustvali su i ministar odbrane Vlado Misajlovski i ministar spoljnih poslova Timčo Mucunski.

U saopštenju sa sjednice se ističe da su ministri izrazili zahvalnost prijateljskim zemljama koje Sjevernoj Makedoniji pomažu u suzbijanju požara.

Državama koje pomažu Sjevernoj Makedoniji u borbi sa brojnim požarima zahvalio je i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

"Kao odgovor na vanrednu situaciju u šumskim požarima u Sjevernoj Makedoniji, mobilisali smo pomoć preko Mehanizma civilne zaštite EU. Zahvaljujem se Srbiji, Sloveniji i Turskoj na brzoj ponudi za pomoć, raspoređujući ukupno četiri helikoptera i dva aviona za pomoć u gašenju požara", napisao je Lenarčić juče na društvenoj mreži Iks.

Kako su prenijeli makedonski mediji, osim te tri zemlje pomoć Sjevernoj Makedonini u gašenju požara stići će i iz Hrvatske.

"Na osnovu Naredbe potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra odbrane Ivana Anušića, avionu kanader (Canadair CL-415) iz sastava protupožarnih specijalnih snaga sa dvije posade odobreno je pružanje humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Sjevernoj Makedoniji", saopštilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније