Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

31. 05. 2024. 11:27 >> 11:33

čarapić

"Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi, ako je to uslov opozicije"

Da bi se u Crnoj Gori nastavili zdravi demokratski procesi neophodno je da Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa i Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu nastave svoj rad i isti okončaju u skladu sa zadatim ciljevima, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić. Da bi se došlo do progresa po pitanjima popisa i izborne reforme, neophodno je, kaže, da partije pokažu isti onaj kapacitet za konstruktivnost koja je postojala na početku ovih procesa.

"Tako, u kontekstu popisa neophodno je da se bez odlaganja kompletira komisija za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom popisa stanovništva, kako bi se u cjelosti ispoštovao sporazum i kako bi što prije došli do relevantnih podataka od značaja za svaki dalji društveni proces", poručio je Čarapić. 

S druge strane, poručuje da je neophodno prekinuti blokadu rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i u tom pravcu predložio Vladi da stavi van snage odluku o uvođenju odbora povjerenika u Šavniku, "ukoliko je to uslov opozicije za dalji nastavak rada odbora."

"Ova odluka se svakako ne primjenjuje a nakon što Predsjednik nije raspisao izbore po stupanju na snagu iste, smatram da je i izgubila svoj smisao. Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu mora da bude funkcionalan jer je to preduslov za dalje EU integracije, a problem Šavnika se lako može riješiti ukoliko politički subjekti pokažu više hrabrosti i naprave pošteni politički dogovor o izlasku iz ove krize", kazao je on. 

Poručuje da građani ne smiju biti taoci političkih dogmi, a opozicija i vlast moraju da se dogovaraju o pitanjima koja se tiču i jednih i drugih.

"Vrijeme je da se vratimo u okvire zdravog političkog djelovanja jer samo tako možemo da dodajemo novu vrijednost našem društvu", zaključuje Čarapić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније