Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 07. 2024. 16:50 >> 17:07
Čitaj mi:

SPAJIĆ

Sa stručnjacima UCG do plana restrukturiranja Instituta Igalo

Premijer Milojko Spajić razgovarao je danas sa rektorom Univerziteta Crne Gore Vladimirom Božovićem, dekanima Ekonomskog fakulteta Mijatom Jocovićem, Građevinskog fakulteta Marinom Rakočević i Medicinskog fakulteta Miodragom Radunovićem, kako bi zajedničkim naporima vratili, kako je kazao, Institut Igalo na svjetsku mapu.

Razvoj Instituta Igalo od nacionalnog je značaja za Crnu Goru i na Planu restrukturiranja ove ustanove radiće stručnjaci sa Univerziteta Crne Gore, poručio je premijer Milojko Spajić.

On se danas sastao sa rektorom Univerziteta Crne Gore Vladimirom Božovićem i dekanima Ekonomskog fakulteta Mijatom Jocovićem, Građevinskog fakulteta Marinom Rakočević i Medicinskog fakulteta Miodragom Radunovićem.

Vlada će Univerzitetu dostaviti projektni zadatak za izradu Plana restrukturiranja Instituta, na osnovu koga bi njeni timovi, zajedno sa timovima Univerziteta i Instituta Igalo, taj dokument trebalo da pripreme u narednih četiri, pet mjeseci.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić poručuje da je trenutak da se, nakon rješavanja akutnih problema i spašavanja Instituta od blokade i stečaja, napravi strateški pravac za Igalo.

"Plan restrukturiranja treba da bude osnova da uđemo u veoma ambiciozan projekat koji će dovesti do toga da nakon tri godine od njegove realizacije Institut postane profitabilan. Treba da imamo reprezentativan sistem objekata, kapacitete sa četiri i pet zvjezdica i da onim što imamo privučemo najzahtjevnije korisnike“, rekao je Spajić.

Predsjednik Vlade objasnio je da će do tada država pronaći način da preko Fonda zdravstva poveća izdvajanja za svoje građane kojima su potrebne usluge Instituta, ali i da privuče inostrane korisnike.

„Moguće je da i u sklopu NATO programa imamo rehabilitaciju građana iz Ukrajine u našem Institutu“, kazao je Spajić.

Istakao je da su zaposleni na Institutu, uprkos teškim uslovima, ostali posvećeni svom radu, te da treba sačuvati i jačati kadar ovog jedinstvenog rehabilitacionog centra, posebno u cilju razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori tokom cijele godine.

„Zbog toga je ovo projekat od nacionalnog značaja i veliki motor naše privrede. Potreban nam je dobar biznis model i želimo da angažujemo sve relevantne subjekte i stručni kadar“, naglasio je Spajić.

Dekan UCG Vladimir Božović zahvalio je Vladi na angažmanu Univerziteta, navodeći da će ovo biti test za svaku buduću saradnju.

"Angažovaćemo sve ljude ma gdje bili, nama je stalo da ovo uspije i daćemo sve od sebe da tako bude. Imamo razgranatu mrežu kontakata, ukoliko bude potrebna podrška sa strane", rekao je Božović.

Dekan Ekonomskog fakulteta Mijat Jocović kaže da je obaveza te ustanove da svu raspoloživu pamet stavi na raspolaganje u ovom za državu važnom poslu.

„Tu smo da ustanovimo metodologiju rada kako bismo sklopili mozaik i dobili najbolje moguće rješenje. Razumijemo da nije samo cilj izvlačenje Instituta, nego biznis model koji će biti održiv i globalno konkurentan“, rekao je Jocović.

Dekanka Građevinskog fakulteta Marina Rakočević poručila je da će i oni sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje, a ako bude potrebno, angažovaće i međunarodne eksperte.

"Prije desetak godina radili smo stručno mišljenje za jednu zgradu Instituta. Znamo da zgrade treba rekonstruisati“, kazala je ona.

Dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović rekao je da Vlada i Univerzitet do sada nijesu sarađivali u ovom formatu, te da će se u potpunosti angažovati kako bi se za tako važan kompleks, kakav je Institut Igalo, pronašlo najbolje moguće rješenje.

Račun Instituta Igalo deblokiran je 4. 07. 2024., nakon više od 200 dana, kada su Vlada Crne Gore i manjinski akcionar, kompanija Vile Oliva, uplatili po pet miliona eura, čime je riješeno dugogodišnje pitanje duga prema Jugobanci u iznosu od oko sedam miliona eura. Istovereno, radnicima su isplaćene po dvije zaostale zarade. Predviđeno je da Plan restrukturiranja bude završen u roku od pola godine, čime će se normalizovati poslovanje Instituta, trenutno opterećenog značajnim dugovima i prema povjeriocima i prema zaposlenima.

Vlada je odlučna da strateškim pristupom, u saradnji sa svim relevantnim činiocima, riješi nagomilane probleme i obezbijedi sigurnost za zaposlene u Institutu, povjerioce i sve korisnike ovog jedinstvenog rehabilitacionog centra.

Sastanku predstavnika UCG kod premijera Spajića prisustvovali su i ministar zdravlja Vojislav Šimun, šef kabineta Branko Krvavac, savjetnica za ekonomska pitanja Milena Milović i državna seretarka u Ministasrtvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Majda Adžović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније