Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ Mina business ]

20. 05. 2024. 08:50 >> 08:50
Čitaj mi:

POTRAŽNJA ZA "CRNIM ZLATOM"

Blago porasle cijene nafte

Cijene nafte prošle sedmice blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih privreda, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice porasla oko jedan odsto, na 83,98 američkih dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio dva odsto, na 80,06 američkih dolara, prenosi SEEbiz.

Blagi rast cijena zahvaljuje se novim podacima koji su podstakli nadu da bi rast najvećih svjetskih ekonomija mogao ubrzati, što bi podstaklo i rast potražnje za naftom.

Tako je objavljeno da je kineska industrijska proizvodnja u aprilu porasla gotovo sedam odsto na godišnjem nivou, a uz to je Kina najavila nove mjere za stabilizaciju svog krizom pogođenog tržišta nekretnina.

Pad zaliha nafte i derivata u najvećim svjetskim privredama takođe podržava optimizam u vezi potražnje.

Uz to, zahvaljujući blagom popuštanju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), trgovci se nadaju da bi na jesen američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla početi smanjivati kamatne stope, što bi trebalo pozitivno uticati na rast privrede.

Osim toga, smanjenje kamata Feda moglo bi oslabiti dolar, zbog čega bi nafta bila pristupačnija za korisnike drugih valuta.

Iako se situacija na Bliskom istoku nije sasvim smirila, analitičari procjenjuju da je smanjen rizik od eskalacije sukoba, pa tamošnji događaji trenutno ne utiču previše na cijene nafte.

Osim toga, očekuje se da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici zadržati politiku smanjenja proizvodnje i u drugoj polovini godine, nakon 1. jula, ako potražnja ne ojača.

Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je oko osam, a na američkom tržištu više od devet odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније