Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

19. 07. 2024. 10:30 >> 10:52
1

Konatar

"Razočarani smo, Spajić prevario građane"

Poslanik GO URA Miloš Konatar istakao je da su razočarani, jer je premijer Milojko Spajić prevario građane Crne Gore. Odgovornost za finansijsku nestabilnost koja će uslijediti je isključivo na premijeru i njegovoj ekipi. Kako je kazao na konferenciji za novinare, ono što je obećano od PES-a u predizbornoj kampanji, nakon predstavljanja programa Evropa sad 2, jasno je da neće biti ispunjeno.

Konatar je kazao de je juče na predstavljanju Program Evropa sad 2 rečeno da će prosječna minimalna zarada biti 700 eura.

"Je li iko ikada čuo za prosječnu minimalnu zaradu. Taj termin ne postoji, a kada se sve sagleda vidimo da će minimalna zarada biti 600 eura, a ne 700, kako je govorio premijer Spajić. Što se tiče najave o sedmočasovnom radnom vremenu čuli smo juče da ni ministarka rada ni premijer, nijednom nijesu rekli da će to biti ispunjeno. Podsjećam na čuveni kalkulator, ako laže koza ne laže rog. Ako ste ukucali neto platu u taj kalkulator, vidjeli ste koliko je to povećanje od 25 odsto. Obećano je da će se sve plate povećeti 25 odsto programom Evropa sad 2, i sve drugo je laž Milojka Spajića i ljudi oko njega", naglasio je Konatar.

Trenutno je 825 eura prosječna plata, a po programu Evropa sad 2, ona će biti povećana za 6,13 odsto i to je, kako je naglasio, u najkraćem program Evropa sad 2.

"Čuli smo i da smanjenje doprinosa sa Fond PIO neće uticati na javne finansije. Izvorni prihodi od Fonda PIO su planirani na nivou od 610 miliona eura, a sada se umanjuju za više od duplo. Pretpostavimo da će budžetu nedostajati između 180 i 200 miliona eura, a želim da vas podsjetim na januar ove godine kada je u Skupštini izglasano povećanje minimalnih penzija i tada je rečeno da će nedostajati za ovu mjeru izmeđi 130 i 150 miliona eura. Zajedno sa ovim dolazimo do cifre od 330 do 350 miliona eura koliko će nedostajati u budžetu Crne Gore. U suštini ovo što gospodin Spajić nudi građanima znači da uzima novac od penzija koje bi primili u budućnosti i daje ih za potrošnju sada. Povećanje plate sada koje će najvjerovatnije pojesti inflacija", kazao je Konatar.

Poručio je da će URA nastaviti ovu priču i učestvovati u javnoj raspravi oko dokumenta Fiskalna strategija i jedva čekaju da dođe u Skupštinu.

"Jedva čekamo kontrolno saslušanje Spajića i ministra finansija Novice Vukovića u Skupštini i pozivam premijera da sa sobom pozove i šefa kabineta gospodina Krvavca, jer je on juče pričao više nego ministar finansija. Čekamo ih u Skupštini. Uradićemo sve što je do nas da se ova opasna i kockarska igra što prije zaustavi. I neka niko ne sumnja, ovo smanjenje doprinosa je početak ukidanja Fonda PIO, a to je crvena linija koju niko ne bi trebao da pređe", kazao je Konatar.

Istakao je i da mu je žao što su oni koji su juče bili uz Spajića iz parlamentarne većine pristali da preuzmu na sebe odgovornost za ono što će se dešavati ubuduće.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније