Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

01. 07. 2024. 19:58 >> 21:18
4

TROŠKOVI PREVELIKI

Cijene u marketima divljaju, građani prinuđeni da rade dva posla

Da su troškovi života za četvoročlanu porodicu i u prethodna tri mjeseca premašili prosječna primanja, potvrdili su novi podaci iz Sindikalne potrošačke korpe koju je objavila Unija slobodnih sindikata.

Kako je kazala Jelena Mitrović iz Unije slobodnih sindikata, sindikalna potrošačka korpa za drugi kvartal ove godine iznosila je 1.870 eura.

"U poređenju sa prethodnim kvartalom kada je sindikalna potrošačka korpa iznosila 1.900 eura bilježimo njen pad za svega 30 eura", dodala je ona. 

Na to smanjenje, kako kažu u Sindikatu, uticali su niži troškovi prehrambenih proizvoda, kao i stanovanja i komunalija.

U prethodna tri mjeseca za hranu četvoročlanoj porodici bilo je potrebno 20 eura manje nego početkom godine, dok su troškovi stanovanja i komunalija niži 10 eura. U sindikatu objašnjavaju išta je uticalo na smanjenje tih izdataka", pojasnila je Mitrović. 

Marko Subotić iz USSCG ocijenio je da se smanjenje izdataka odnosi na pad prosječnog računa za električnu energiju.

"Svi znamo da se u prvom kvartalu da je to bila sezona grijanja. Za ovo eto kakvo tako smanjenje zasluga pripada Vladi, gdje je ograničila maržu na 43 proizvoda nekih 500 artikala", dodao je on. 

Građani ipak kažu da smanjenje troškova pogotovo za hranu nijesu primijetili u kućnim budžetima.

"Te cijene divljaju svakodnevno. Za jedan artikal je jedna cijena, a sjutra je već druga", kaže jedan od mještana Podgorice. 

Cijene u marketima su baš skupe za naš standard i naše plate", kazao je jedan od građana. 

"Čak i taj porast zarada koji se desio prošle godine je obezvrijeđen i opet se došlo u situaciju preživljavanja", rekao je jedan od anketiranih građana. 

Zbog svega toga da bi sastavili kraj sa krajem građani su, tvrde u Sindikatu, i dalje prinuđeni da rade dva posla.

"Ukoliko se Vlada i nadležne institucije, odnosno donosioci odluka ne uključe i ne upuste u neku novu akciju bojim se da će ovi troškovi prehrambenih proizvoda preći iznos od 600 eura", zaključio je Subotić. 

Ostali troškovi života u prethodna trimjeseca ostali su nepromijenjeni, a novu sindikalnu potrošačku korpu Unija će objaviti za tri mjeseca.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније