Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Nena Drašković [ Radio Crne Gore ]

20. 07. 2024. 12:25 >> 12:25
Čitaj mi:

OCJENE

Zakoni o Skupštini i Vladi smanjili bi mogućnost otvorene političke trgovine

Ministarstvo pravde doživljava sudbinu kao svi resori, odnosno biva predmet političke podjele funkcija, konstatuju naši sagovornici.

To što smo na čelnoj poziciji u tom resoru imali dinamičnu promjenu nije dobro, a poželjno je bilo, kaže pravnik i bivši član Vlade Boris Marić, da i u ove četiri godine ministarstvom pravde rukovodio je jedan čovjek.

On bi, kaže Marić, davao impulse vezane za reformu pravosuđa, posebno kada je riječ o poglavlju 23 gdje ovo resorno ministarstvo ima ključnu ulogu.

"Političke partije su to mjesto vidjele kao dio njihovih političkih dogovora i koalicionih sporazuma, što za takva mjesta držim da nije dobro", smatra Marić. 

Problem uočava i advokat Veselin Radulović.

"Činjenica je da se svi ministri biraju u skladu sa partijskim uskim, političkim ili ličnim interesima. Nikada se ne vodi računa o tome da li u nekom resoru treba postaviti lice koje će rukovoditi, koje ima stručno znanje i iskustvo da doprinese poboljšanju stanja u tom resoru i da uradi nešto što bi bilo u javnom interesu svih građana", ocijenio je Radulović. 

Marić smatra da i u drugim važnim resorima, kao što su unutrašnji poslovi, finansije, obrazovanje, a i zdravstvo treba birati ljude po stručnim referencama, a ne prema partijskoj pripadnosti.

"Čini mi se da kroz tih pet osnovnih ministarstava treba forsirati profesionalna rješenja, posebno u svijetu potreba pristupanja EU, koja će prije svega biti na korist svima nama kao građanima, a onda omogućiti Crnoj Gori da postane punopravna članica", smatra Marić. 

O koristi po građane i državi se ne razmišlja, uočava Veselin Radulović.

"Vidimo i najavu rekonstrukcije vlade, koja se sasvim otvoreno predstavlja kao pokušaj zadovoljenja nekih partijskih i ličnih interesa, a ne kao potreba da se nešto uradi u javnom interesu i da se poboljša rad u određenim resorima. To je još jedna potvrda da mi živimo u sistemu partitokratije u kom jedino izgleda važno zadovoljiti lične i partijske interese, a o javnom interesu malo koji ili gotovo niko ne vodi računa", zaključio je Radulović. 

A u prilog tome, kako zaključuje Radulović, govori činjenica da već dugo vremena ne postoji volja da se donesu zakoni skupštini i vladi, čime bi se smanjila mogućnost otvorene političke trgovine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније