Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Johan Brokšmit  [ DW ]

26. 07. 2024. 12:39

Sve što morate da znate o Olimpijskim igrama u Parizu

Olimpijski simbil na Trgu Bastilje u Parizu

Nekoliko sati prije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu nepoznate osobe su podmetnule požare na nekoliko objekata francuske mreže brzih vozova. Vandali su ciljali instalacije duž pruga koje povezuju Pariz s gradovima poput Lila na severu, Bordoa na zapadu i Strazbura na istoku,saopštila je francuska željeznica SNCF.

Željeznički saobraćaj je prekinut i na ruti prema stadionu Stad de Frans, jednom od mjesta održavanja Olimpijskih igara, a pogođeni su i vozovi prema susjednoj Belgiji i Londonu ispod Lamanša.

Tehničari SNCF pokušavaju da porave spaljene kablove

Popravke su u toku ali ograničenja saobraćaja bi mogla da potraju cijeli vikend. SNCF je pozvao putnike da odgode svoja putovanja i ne dolaze na željezničke stanice. Pozadina napada još nije poznata.

Koliko su Igre bezbjedne?

O bezbjednosti posjetilaca i takmičara u Parizu svakodnevno će se starati desetine hiljada policajaca i vojnika. Tu su i privatne firme za obezbjeđenje.

Posjetioci i Parižani će će za prolazak kroz policijske kontrole morati da imaju imati QR-kodove. Saobraćaj će biti ograničen, a neke stanice podzemne željeznice će biti zatvorene.

Koristiće se i kamere s vještačkom inteligencijom. One mogu da prepoznaju neuobičajena kretanja masa ljudi kao i oružje. Softver ne smije da se koristi za prepoznavanje lica.

Veliki događaji poput Olimpijskih igara su potencijalna meta terorističkih napada. S napadom na redakciju magazina Šarli Ebdo i na Bataklan Francuska je postala jedna od zemalja koja je već više puta bila meta terorista.

Za posebno rizičnu ceremoniju otvaranja Igara vlada je već smanjila broj gledalaca. Dugo se razmatrala mogućnost premještanja održavanja na drugo mjesto. Trenutno izgleda da će se ceremonija ipak održati na Seni.

Koliko sportista učestvuje?

Oko 10.500 sportista iz 206 nacija takmiči se na Olimpijskim igrama. Oni će se tokom 19 dana, od 26. jula do 11. avgusta, boriti za mjesto na pobjedničkom postolju u 32 sportske discipline. Ukupno će biti dodijeljeno 329 zlatnih medalja.

Jedan japanski gimnastičar na treningu u Parizu

Među velikim zvijezdama ovih ljetnjih Igara je američka gimnastičarka Simon Bajls. Četvorostruka olimpijska pobjednica imala je psihičkih problema na Igrama prije tri godine u Tokiju. U atletici, kenijski maratonac Elijud Kipčoge želi da postane prvi trkač u istoriji koji će da osvoji svoje treće uzastopno olimpijsko zlato.

Oči sportskog svijeta će takođe biti uprte u američku košarkašku reprezentaciju. Košarkaška svjetska elita dolazi u Pariz s LeBronom Džejmsom, Stivenom Karijem i Kevinom Durantom.

Na Igrama neće učestvovati fudbaler i Mbape. Francuska zvijezda nije dobila dozvolu od svog novog kluba Reala iz Madrida.

Ruski i bjeloruski pojedinačni sportisti smiju da učestvuju, ali samo pod neutralnom zastavom. Njihove nacionalne himne neće biti intonirane, ne smiju da pokazuju nacionalne simbole, a timovi iz obje države su potpuno isključeni. Takođe se zahtijeva da učesnici nemaju nikakvu vezu s ruskom vojskom i organima bezbjednosti. Razlog za to je ruski napad na Ukrajinu.

Sportisti već danima šetaju Parizom

Koliko se gledalaca očekuje? Ima li još ulaznica?

Organizatori očekuju 15 miliona posjetilaca. Preko službenog servisa za ulaznice za Igre u Parizu još uvijek mogu da se kupe karte za pojedine događaje. Ulaznice za fudbal su najjevtinije i koštaju 15 eura. Ulaznice za vaterpolo ili kajak-slalom dostupne su po cijeni od 24 eura.

Za posebno popularne događaje poput plivanja ili gimnastike cijene prelaze 100 eura. Najskuplja je ceremonija otvaranja: najjevtinija ulaznica trenutno košta 500 eura.

Gdje se održavaju takmičenja?

Postoji 35 lokacija - nijesu sve u Parizu. Moderni petoboj i takmičenja u konjičkom sportu biće održani kod Versajskog dvorca. Fudbal će se igrati na stadionima širom zemlje, a rukomet - u Lilu. Surferi će da se takmiče van francuskih granica: na Tahitiju, najvećem ostrvu Francuske Polinezije.

Takmičenja u većini disciplina ipak će se održavati u srcu francuskog glavnog grada. Posebno se raduju igrači odbojke na pijesku, jer će igrati s pogledom na Ajfelovu kulu.

Fdbalske navijačice Francuske i SAD su uvek u dobrom raspoloženju

Ceremonija otvaranja neće se održati kao inače na stadionu, već na 160 brodova kojima će sportisti da plove Senom kroz Pariz.

Još uvijek nije sasvim sigurno da li će takmičenja u plivanju na otvorenom i triatlonu moći da se održe na Seni - kako je planirano. Voda je dugo bila previše zagađena. Dvije nedjelje pred početak Igara grad Pariz je oprezno najavio poboljšanje. Rijeka je bila dovoljno čista za plivačka takmičenja "jedanaest ili deset" od posljednjih dvanaest dana, rekao je portparol gradskih vlasti.

Koji novi sportovi su uključeni?

Svake četiri godine novi sportovi postaju olimpijski. Na posljednjim ljetnjim Igrama u Tokiju debitovali su skejtbording, sportsko penjanje i košarka "3 na 3".

U Parizu će po prvi put olimpijska disciplina biti brejkdens. Sportisti će se takmičiti u pojedinačnim plesnim dvobojima i improvizovati koreografiju na ritam koji im nije bio unaprijed poznat. Pobjednika će odrediti žiri.

Surferi treniraju na Tahitiju

No ima i sportova koji od ove godine više nijesu zastupljeni na Olimpijskim igrama. Tako će biti razočarani ljubitelji bejzbola, softbola i karatea, kao i trke na 50 kilometara u brzom hodanju.

Koliko kondoma ima za sportiste?

Nakon zabrane intimnosti zbog kovida u Tokiju, sportisti će u Parizu ponovo moći da upražnjavaju seks. U Olimpijskom selu gdje boravi 9.000 sportista i gdje se obično najviše flertuje, biće obezbijeđeno 300.000 kondoma. Međutim, tamo neće biti alkohola. Za utjehu, pripremljen je bife s hranom dug 350 metara.

Ovaj tekst je izvorno objavljen na njemačkom jeziku.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније