Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić (izvor: tagesšau)  [ DW ]

19. 07. 2024. 15:02

Američki novinar Geršković osuđen na 16 godina zatvora

Evan Gerškovič na suđenju u Rusiji, 26. juni 2024.

U kontroverznom suđenju za navodnu špijunažu, američki reporter Evan Gerškovič osuđen je na 16 godina strogog zatvora u Rusiji. Tužilaštvo je tražilo 18 godina zatvora. Sudski proces u Jekterinburgu nije bio javan, prenosi tagesšai, portal njemačkog javnog servisa ARD.

Evan Gerškovič, 32-godišnji američki reporter, uhapšen je u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koje je protiv njega iznijela Ruska tajna služba FSB. Kako se navodi u optužnici, on je prikupljao informacije o fabrici oružja Uralvagonzavod u ime američke tajne službe CIA.

Pregovori iza kulisa

Prema zvaničnim ruskim informacijama, u toku su tajni pregovori Rusije sa SAD o razmjeni Gerškoviča. Međutim, dogovor do sada nije postignut.

Ruski posmatrači tumače brzu presudu kao mogući pokazatelj da bi Gerškovič uskoro mogao biti razmijenjen - za ruske državljane koji su u zatvoru u SAD ili možda nekoj drugoj drugoj zapadnoj zemlji. Prema ruskoj sudskoj praksi, da bi došlo do razmjene - mora da postoji presuda.

Sud u Jektarinburgu

Sam Gerškovič, koji je radio kao dopisnik Volstrit džornala u Rusiji, američki list i američka vlada uvijek su odbacivali optužbe kao neosnovane. Ambasada SAD u Moskvi je u više navrata pozivala da se Gerškovič odmah pusti na slobodu. Takođe je optužila rusku vladu da zloupotrebljava građane SAD za postizanje političkih ciljeva.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније