Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 08. 2024. 06:57 >> 06:57
Čitaj mi:

BERANE

Mještani MZ Polica bez vode, prijete radikalnim protestima

Mještani područja beranske Mjesne zajednice Polica, koju čine šest sela: Mašte, Babino, Dragosava, Goražde, Zagrađe i Tmušiće, decenijama imaju probleme sa vodosnabdijevanjem tokom ljetnjeg perioda, a tokom avgusta problem je kulminirao do te mjere da su zaprijetili protestima.

Oni navode da postojeći Dapsićko-polički vodovod, sa kojeg se, pored Police, vodom snabdijevaju i velika prigradska naselja Dapsiće, Petnjik i dio Budimlje, ne može zadovoljiti potrebe svih potrošača.

Zbog toga se i ovog ljeta pribjegava čestim restrikcijama vode, koje traju i po nekoliko dana zaredom. Mještani tvrde da se stanje po pitanju vodosnabdijevanja na Polici nije značajno popravilo ni izgradnjom vodovoda sa vodoizvorišta Simovče, koji je prije nekoliko godina pušten u rad.

“Godinama u ljetnjem periodu muku mučimo sa vodosnabdijevanjem, iako je u rad pušten dodatni vodovod sa područja Simovča. Pojedini dijelovi sela Babino i Dragosava praktično nemaju vodu tokom čitavog ljeta, dok su ostali dijelovi Police često izloženi restrikcijama zbog slabe izdašnosti postojećih vodovoda. Ovo stvara velike probleme lokalnom stanovništvu”, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Polica, Novak Zekić.

Prema njegovim riječima, mještani su inicirali izradu projekta na osnovu kojeg bi se pitanje vodosnabdijevanja na Polici trebalo riješiti na valjan način dovođenjem vode sa vodoizvorišta Zagradsko vrelo.

“Na osnovu analiza urađen je projekat za iskorišćavanje vode sa Zagradskog vrela za potrebe stanovnika Police. Konstatovano je da na tom vrelu, tokom najveće suše, ima oko 30 litara vode u sekundi. Projektom je predviđeno da se voda pumpama, u dužini od oko hiljadu metara, dovede u postojeće bazene, čime bi se sigurno stvorili uslovi da potrošači na Polici tokom cijele godine imaju uredno vodosnabdijevanje. Ujedno, došlo bi do rasterećenja potrošnje vode u Dapsiću, Petnjiku i Budimlji sa Polićko-dapsićkog vodovoda, čime bi i tamošnji potrošači riješili problem sa kojim su suočeni”, objašnjava Zekić.

Mještani Police podsjećaju da je ovo područje nekada važilo za najveću žitnicu na sjeveru Crne Gore. Takođe, navode da je Polica mjesto koje je obilovalo jakim poljoprivrednim gazdinstvima i brojnim stočarima. Međutim, kako ističu, nedostatak vode u ljetnjem periodu u velikoj mjeri demotiviše lokalno stanovništvo da nastavi da se bavi tradicionalnim djelatnostima.

“Poseban problem imaju stočari jer jednostavno nema vode ni za piće ni za napajanje stoke. Uz to, ne postoji mogućnost da se oranice navodnjavaju u sušnom periodu. Sve to stvara probleme mještanima koji nastoje da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Zato ovaj problem moraju prepoznati oni koji se staraju o razvoju sela i poljoprivrede, jer Polica je bogom dana za proizvodnju zdrave ekološke hrane”, smatraju stanovnici ovog velikog seoskog područja.

Oni su upućivali apele i Vladi da hitno iznađe mogućnost i isfinansira projekat dovođenja vode sa Zagradskog vrela, čija je vrijednost procijenjena na oko 180.000 eura.

“Samo na Polici ima preko 700 domaćinstava koja muku muče sa snabdijevanjem vode. To je podatak pred kojim bi nadležni morali dobro da se zamisle, i to u vremenima kada se na sva usta priča da se poseban akcenat stavlja na razvoj sela i poljoprivrede. Zato apelujemo na lokalnu upravu, nadležna ministarstva i druge nadležne subjekte da što prije pomognu da se obezbijede sredstva za realizaciju projekta dovođenja vode sa Zagradskog vrela. Smatramo da prioritetnijeg projekta u ovom momentu nema u našoj opštini od ovog”, kaže predsjednik Mjesne zajednice.

On dodaje da nedostatak vode na Polici u velikoj mjeri pospješuje iseljavanje lokalnog stanovništva.

“Kada u 21. vijeku mještani nemaju osnovne uslove za život, logično je da se sele. To je slučaj i sa Policom, a tamo gdje nema vode, nema ni života. Zato se ovaj problem mora posmatrati veoma ozbiljno i dati puni doprinos da se on, zbog brojnih faktora, što prije riješi”, poručuje Zekić.

Mještani Mjesne zajednice Polica održali su nedavno zbor, na kojem su istakli da je stanje postalo nepodnošljivo i zaprijetili radikalnim mjerama, uključujući blokadu puteva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније