Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 08. 2024. 06:42 >> 06:42
Čitaj mi:

BERANE

"Ministarstvo hitno da uvede privremene mjere i odredi odbor povjerenika"

Ako Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo javne uprave hitno ne uvede privremene mjere i odredi odbor povjerenika, u Opštini Berane biće ugrožen javni interes, jer zbog nemogućnosti usvajanja rebalansa budžeta jedan dio lokalnih preduzeća čiji je Opština osnivač neće moći da primi već avgustovsku platu.

Budžet Opštine Berane usvojen je krajem prošle godine, prije nego je usvojen državni budžet, i bilo je planirano da se početkom ljeta radi beralans.

U međuvremenu su uslijedila povećanja plata zbog čega su budžeti nekih preduzeća, a vrlo brzo i kompletne Opštine, istrošeni.

„Vlada mora hitno intervenisati i uvesti privremene mjere, kako bi se stvorili uslovi da odbor povjerenika odredi neko lice koje bi imalo ovlašćenje da predloži rebalans budžeta. Poslije toga, kako će se rasplitati politička kriza u Beranama, ne bi uticalo makar na redovnost primanja zarada zaposlenih. U ovom trenutku neka preduzeća neće moći da prime platu početkom septembra, u trenutku kada je to svakom građaninu najznačajnije zbog škole, studenata, zimnice, ogrijeva“, kazao je Portalu RTCG sagovonik iz Opštine Berane.

Vlada je prije desetak dana na poslednjoj sjendici preporučila Skupštini opštine Berane da skrati mandat, jer to prije toga nisu učinili na predlog Ministarstva javne uprave.

U ovom trenutku se čini da kod vladajuće većine (DF, Demokrate, Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora) ne postoji volja da to urade ni nakon preporuke Vlade, čime se situacija dodatno komplikuje i dovodi do ugrožavanja javnog interesa.

U međuvremenu je, kako se može saznati, održan samo jedan odbornički kolegijum na kojem su odbornici upoznati sa preporukom Vlade, i ništa preko toga.
Iz skupštinske službe su Portalu RTCG kazali da će se obratiti zvaničnim dopisom Ministartsvu javne uprave, kako bi ih upoznali sa ovom situacijom i zatražili da se lokalna parlamentarna kriza razrješava skraćenjem mandata Skupštine opštine od strane tog ministartva, odnosno Vlade.

Do agonije u Opštini Berane, došlo se kada dogovorena rotacija na mjestu predsjednika opštine između NSD i Demokrate nije uspjela, jer nije bilo neophodne većine u vladajućoj koaliciji, i kada sve to nije završeno do 13. jula.

Mjesec ranije, naime, 13. juna dotadašnji predsjednik Vuko Todorović (NSD) je dao ostavku, a nešto prije i potpredsjednik Damjan Ćulafić (Demokrate), ali u međuvremenu na dvije sjednice nije došlo do rotacije. Tako je istekao rok od 30 dana u kojem je po zakonu morao biti izabran novi predsjednik.

Ćulafić je poslije rekonstrukcije Vlade, izabran za novog ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Od tada, odnosno od 13. juna, Opština Berane je „obezglavljena“, jer nema ni predsjednika, niti makar jednog potpredsjednika, zbog čega nema ni nekoga ko bi mogao biti ovlašćen da predloži rebalans i spriječi još težu krizu, znajući da, pored uobičajenih jesenjih izdataka, većina zaposlenih je kreditno zadužena.

Uvođenjem odbora povjerenika, koji mijenja Skupštinu, stvorili bi se uslovi da se usvoje i neke odluke koje, osim rebalansa, ne mogu da čekaju, a to je da se izabere novi predsjednik Opštinske izborne komisije, zbog ostavke prethodnog, kao i da se utvrdi da li se broj odbornika u lokalnom parlamentu sa sadašnjih 35 mora smanjaiti na 34 zbog smanjenja broja stanovnika prema poslednjem popisu.

Nakon redovnih lokalnih izbora u Beranama 2022. godine većinsku koaliciju su napravili DF, Demokrate, Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora sa 19 odbornika. U opoziciji su bili DPS sa 9 i SNP sa 7 odbornika.

U međuvremenu je bitno promijenjena politička scena na nivou države, a izbori u nekim susjednim opštinama, kao što je Andrijevica, pokazali su da se mijenjaju i lokalne političke prilike.

Hoće li biti novih političkih partija i listi na sasvim izvjesnim vanrednim izborima i u Beranama i kakav će biti raspored snaga, ostaje da se vidi.

U ovom trenutku, međutim, nije svejedno da li li će Vlada prekratiti agoniju i stvoriti uslove da se izbori što prije održe, ili će tolerisati da se se ovakvno stanje produžava još mjesecima zapsolenih u Opštini i opštinskim preduzećima, ali i svih građana, jer je sasvim izvjesno da neke vitalne gradske službe već od sljedećeg mjeseca možda neće moći da rade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније