Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

25. 08. 2024. 07:08 >> 07:08
Čitaj mi:

VLADA PLANIRA

Ulažu 100 miliona eura u obrazovanje u Crnoj Gori

Za obrazovanje i razvoj prosvjete u Crnoj Gori Vlada je predvidjela 100 miliona eura, obezbijeđenih kroz Plan rasta. Premijer Milojko Spajić je na nedavnoj pres konferenciji kazao da Vlada pregovara sa Evropskom komisijom da dio saobraćajne infrastrukture bude izostavljen iz Plana rasta i postane dio Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF), kako bi se na taj način oslobodilo dodatnih 100 miliona eura za prosvjetu.

Ukoliko dogovor bude postignut, onda to znači da će Evropska unija kroz Plan rasta u obrazovanje u Crnoj Gori uložiti ukupno 200 miliona eura.

Premijer je kazao da se ove godine dešava rekonstrukcija 57 vrtića i škola ukupne vrijednosti oko 40 miliona eura, što iz budžeta, što kroz evropske fondove.

Tri miliona eura obezbijeđena su za vozila i za prevoz đaka, a planirano je i uvođenje 30 ED Tech laboratorija u školama, sa 3D štampačima i uređajima za reciklažu.

Iz Vlade su kazali da je do kraja 2025. predviđeno opremanje ukupno 100 laboratorija. 

Takođe, Vlada namjerava i uvođenje robotike u osnovnim školama, kao i četiri regionalna HABA centra izvrsnosti u svim stručnim školama u Crnoj Gori, a najavljena je dvojezična nastava u oko desetak škola. 

"Želimo da djeca budu konkurentna, a kroz ovaj sjajan plan, to će se i postići", rekao je premijer predstavljajući plan za prosvjetu. 

Savjet Evropske unije dao je u maju ove godine konačno zeleno svjetlo za uspostavljanje Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan, novog instrumenta za podršku reformama u vezi sa EU i ekonomskom rastu u regionu.

Ovom odlukom, partneri sa Zapadnog Balkana su pozvani da podnesu svoje Reformske agende Komisiji, izlažući socio-ekonomske i fundamentalne reforme koje planiraju da preduzmu u naredne tri godine.

Glavnu riječ u odobravanju finansijskih sredstava imaće države članice EU.

Isplate će se vršiti dva puta godišnje, pod uslovom da partneri ispune kvalitativne i kvantitativne korake navedene u njihovim Reformskim agendama.

Kada preduslovi za podršku nijesu ispunjeni ili više nisu ispunjeni, EU može odlučiti da obustavi oslobađanje sredstava.

Za zemlje regiona šest milijardi eura

Plan rasta za Zapadni Balkan pokrivaće period između 2024. i 2027. godine. Planira se da se za zemlje regiona obezbijedi šest milijardi eura.

Od ove sume, dvije milijarde eura su u obliku grantova odnosno bespovratne pomoći, a preostalih četiri milijarde eura u obliku zajmova sa veoma povoljnim ratama.

Glavni cilj je da se podrži usklađivanje partnera sa Zapadnog Balkana sa vrijednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU, u cilju budućeg članstva u EU, kao i njihovu progresivnu integraciju u jedinstveno evropsko tržište, kao i društveno-ekonomsku konvergenciju sa EU.

Finansijskim sredstvima se planira da se podrži niz socio-ekonomskih i osnovnih reformi, uključujući reforme koje se odnose na vladavinu prava i osnovna prava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније