Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

26. 08. 2024. 08:59 >> 08:59
1

jakov milatović

Crnoj Gori potrebna javna diskusija o ekonomskim politikama

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović pitao je da pošto, kako kaže, javna diskusija u vezi sa programom Evropa sad 2 ne postoji, želi da pita Vladu zašto ne smanje PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

"Vlada je predložila povećanje prosječne neto zarade za 6% kroz smanjenje penzionih doprinosa. Predloženim smanjenjem doprinosa Vlada, bez javne rasprave i širih konsultacija, kao i bez saglasnosti socijalnih partnera, dovodi u pitanje penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti i koncept penzije kao ekonomske a ne socijalne kategorije", istakao je Milatović na društvenoj mreži X.

Istovremeno, kako navodi, napravljeni minus u javnim finansijama Vlada namjerava kompenzovati povećanjem PDV-a i ostalih dažbina, na turizam, na vina, na online trgovinu, na kulturu itd, što dodatno doprinosi ionako nepodnošljivom rastu cijena.

"Naime, svjedoci smo da je rast cijena već potpuno pojeo najavljeno povećanje zarada, čime izostaju očekivani pozitivni efekti, za razliku od kreiranih rizika koji postaju sastavni dio penzionog sistema. Ako se želi povećati standard SVIH gradjana zašto se umjesto redistribucije jednog dijela penzionih doprinosa, prosto ne smanji stopa PDV-a?", pita se Milatović.

Kaže da je logika ista, manji porezi (ili doprinosi) stimulisali bi tražnju i ekonomsku aktivnost; negativni aspekti su više manje isti kao i u slučaju smanjenja doprinosa, medjutim pozitivnih efekata u slučaju smanjenja PDV-a ima više.

"Niži PDV bi smanjio SVE cijene i povećao kupovnu moć SVIH gradjana (i zaposlenih, i penzionera, i studenata, i nezaposlenih…). Takodje, smanjenje PDV-a bi unaprijedilo konkurentnost privrede i podstaklo ekonomski rast. Ne znači da je ovaj predlog jedino rješenje, ali znam da je Crnoj Gori potrebna javna diskusija o ovoj i ostalim ekonomskim politikama, a ne njihovo brzopleto i netransparentno donošenje", zaključio je Milatović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније