Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tijana Ćoso, TVCG

26. 08. 2024. 07:29 >> 07:24
3
Čitaj mi:

BROJ PREDMETA RASTE

Interesovanje za rad u sudstvu nikad na nižem nivou

Problem sa kojim se crnogorsko društvo suočava je i nedostatak sudija. Takva je situacija i u Osnovnom sudu u Podgorici, gdje se na oglase javlja sve manje zaintersovanih. S druge strane, broj predmeta raste - tokom ove godine, kaže predsjednica tog suda Željka Jovović imaju ih više od 20 000.

Interesovanje za radu u sudstvu nikada nije bilo na nižem nivou, kaže za našu televiziju predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović.

"Mi smo tokom cijele 2024. godine, znači tekuće godine, radili bez sedam sudija. Od toga tri mjesta su upražnjena jer za interni oglas nisu ispunjavali uslovi sudije koje su bili prijavljene, a za javni oglas nije bilo kandidata koji su ispunjavali uslove da se rasporede. I prethodnih godina je bila slična situacija", kaže Jovović.

Prethodnih godina polovina sudija tog suda prešla je u druge, dok su njih desetak otišlo u penziju. Uprkos tome, priliv predmeta je sve veći.

"Mi na današnji dan, recimo prethodnih godina, smo imali oko 19.000 predmeta u radu. Na današnji dan imamo 22.000 predmeta, znači to je značajan priliv u radu, značajan priliv predmeta pri čemu je posebno povećanje u parničnom referatu. Imamo tu sudiju koji imaju po 500 predmeta u radu", navodi ona.

Ipak uspjevaju da održe ažurnost, kaže Jovovićka.

"Moram iskoristiti priliku da kažem i pored toga da je Osnovni sud u Podgorici, evo, pored svih ovih situacija koje smo imali, imao ažurnost veću od ažurnosti na nivou svih sudova, prosječne ažurnosti na nivou svih sudova i na nivou osnovnih sudova", ističe sagovornica TVCG. 

Iako Osnovni sud infrastrukturno važe za najbolje, postoji pre svega veće sudnice i bolja klimatizacija, tvrdi naša sagovornica. Očekuje da će izmjena propisa poboljšati materijalni status sudija, te da će ta profesija postati ponovo prijemčiva.

"O tome kolika je nezainteresovanost, evo, najbolje govori ovaj sud, kao najveći sud u državi, od čijeg rada, zaista zavise rezultati rada u cijelokupnom sudstvu. Kad mi imamo raspisanih tri oglasa u toku trajanja prošle godine, na prijem po 10 i 5 savjetnika i primimo po jedno i dvoje, a javi se ili toliko, ili dvoje ili troje", ističe ona. 

U saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država radi se na nacrtu projekta kako bi se poboljšala i bezbjednost u tom sudu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније