Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

25. 08. 2024. 10:19 >> 10:19
Čitaj mi:

RAT U GAZI

Hezbolah napao Izrael, ispaljeno više od 320 raketa - izraelske snage bombarduju jug Libana

Hezbolah je napao Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog mjeseca. Ispaljeno je više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u sjevernom Izraelu. Izraelske snage su odgovorile bombardovanjem juga Libana. U Izraelu je uvedeno vanredno stanje.

  • Sukob Izraela i Hamasa – 324. dan. U Kairu se nastavljaju pregovori o prekidu vatre i puštanju talaca iz Pojasa Gaze, uz posredovanje SAD-a, Katara i Egipta. Tačka sporenja je i dalje takozvani Filadelfijski koridor, odnosno granica Gaze i Egipta.
  • Hamas je potvrdio da je poslao delegaciju, na čelu sa zamjenikom vođe te palestinske grupe Kalilom el Hajom, ali je naveo da neće direktno učestvovati u razgovorima.
  • Na frontu se, međutim, i dalje vode žestoke borbe u Kan Junisu, dok rakete iz Libana lete ka Golanskoj visoravni.
  • Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je za 24 sata stradalo 69 Palestinaca, dok je broj ubijenih od početka sukoba porastao na 40.334.
  • S druge strane, izraelske odbrambene snage navode da je ukupan broj poginulih vojnika porastao na 340.

 

10:17

Libanski mediji: Izraelska avijacija izvršila udare na oblast Bir Kalb, pogođen dvorac Škif

Libanska državna novinska agencija (NNA) prenijela je detalje o jutrošnjoj "velikoj vazdušnoj agresiji Izraela", navodeći da su izraelski avioni gađali dvorac Škif, predgrađa grada Ain Kana, Kfar Filu, Luezeh, Bsaliju i Kfar Melki.

Libanski mediji su prenijeli da je izraelska ratna avijacija izvršila udare na oblast Bir Kalb, kao i na predgrađa gradova Sajda, Kfar File i Sarbe, prenosi BBC.

Izrael tvrdi da je izveo preventivne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu nakon što je otkrio planove za opsežan napad libanskih militanata, kako su naveli.

Hezbolah je saopštio da je ispalio više od 320 raketa ka Izraelu, ciljajući 11 vojnih lokacija u sjevernom dijelu zemlje i da je napad bio potpuno uspješan, prenosi "Times of Israel".

Опширније

09:20

Hezbolah: Za danas završena vojna operacija protiv Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je "za danas završena" vojna operacija, nakon što je u ranim jutarnjim satima izvela napad dronovima i raketama na vojne ciljeve na sjeveru Izraela.

Ova grupa je negirala da su izraelski preventivni napadi, pokrenuti neposredno prije njenog napada na Izrael, uticali na operaciju, prenosi Gardijan.

"Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne", navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Dodaje se da su svi dronovi lansirani ka ciljevima prema predviđenom rasporedu.

Опширније

09:14

Jordanska avio-kompanija obustavila letove za Bejrut

Jordanski avio-prevoznik "Royal Jordan" obustavio je danas letove za Bejrut zbog "aktuelne situacije", javlja Rojters pozivajući se na jordansku državnu novinsku agenciju.

"Royal Jordan" nije precizirao koliko će dugo suspenzija letova biti na snazi.

Libanska grupa Hezbolah jutros je saopštila da je izvela "prvu fazu" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokorangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra prošlog mjeseca i da je pogodila 11 izraelskih vojnih lokacija.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael jutros otkrio pripreme Hezbolaha za napad na Izrael i da je u konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba vojsci naloženo da proaktivno djeluje kako bi prijetnje bile uklonjene.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje u narednih 48 sati.

Опширније

08:13

IDF: Vazdušnim udarima osujećen napad Hezbolaha na centralni Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hezbolah imao namjeru da rano jutros ispali projektile na centralni Izrael, ali da je taj napad spriječen preventivnim vazdušnim udarima izraelskog ratnog vazduhoplovstva na jug Libana.

Prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga, većina raketnih lansera Hezbolaha koje je jutros pogodila izraelska ratna avijacija bila je raspoređena za dejstva na ciljeve u sjevernom Izraelu.

U vazdušnom napadu u kojem je učestvovalo oko 100 izraelskih borbenih letjelica pogođeno je nekoliko hiljada raketnih lansera Hezbolaha, navodi se u saopštenju IDF.

Libanska grupa Hezbolah jutros je saopštila da je počela napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visokorangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra prošlog mjeseca i da je pogodila 11 izraelskih vojnih lokacija.

Hezbolah je kasnije saopštio da je završena "prva faza" napada na Izrael i da je ispaljeno više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u sjevernom Izraelu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje, a predstavnik izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona napadaju ciljeve na jugu Libana.

Опширније

08:02

Bijela kuća: Bajden pažljivo prati događaje u Izraelu i Libanu

Neposredno poslije napada Hezbolaha na Izrael, oglasio se i portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, Šon Savit, navodeći da američki predsjednik Džozef Bajden "pažljivo prati događaje u Izraelu i Libanu".

"On je tokom cijele večeri bio angažovan sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost", rekao je Savit.

Naveo je da su, po naređenju Bajdena, visoki američki zvaničnici u neprekidnoj komunikaciji sa izraelskim partnerima.

"Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela na samoodbranu i nastavićemo da radimo na regionalnoj stabilnosti", rekao je Savit.

Опширније

07:50

Hezbolah: Okončana prva faza napada na Izrael, pogođeno 11 vojnih lokacija

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je okončana "prva faza" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokorangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra i da je pogodila 11 izraelskih vojnih lokacija.

Kako je ta grupa navela, ispaljeno je više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u sjevernom Izraelu.

Hezbolah je ranije jutros saopštio da je počeo napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog mjeseca.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje, a predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari, izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona sada napadaju ciljeve u različitim područjima južnog Libana.

Hezbolah je za ubistvo Fuada Šukra prošlog mjeseca u Bejrutu okrivio Izrael.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније