Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.M./N1 ]

25. 08. 2024. 08:57 >> 08:59

tvrde da je neustavna odluka

Njujorški okrug zabranio nošenje maski, građani ga tužili

Jedna organizacija za prava osoba sa invaliditetom osporila je pred saveznim sudom SAD zabranu nošenja maski na javnom mjestu, uvedenu u jednom okrugu države Njujork, tvrdeći da je to neustavno i da diskriminiše osobe lošeg zdravlja koje preventivno koriste medicinske maske.

Federalna tužba koju je podnijela organizacija „Disabiliti Rajts“ u ime osoba sa invaliditetom traži preliminarnu zabranu sprovođenja „Odluke o transparentnosti maski“, koja je uvedena u okrugu Nasau.

Ta odluka predviđa kaznu do godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 1.000 dolara za svakoga ko u okrugu Nasau nosi masku koja skriva identitet. Izuzeti su građani koji nose maske „iz zdravstvenih, bezbjednosnih, vjerskih razloga ili zbog svoje kulture ili tokom neke proslave, ukoliko je to tada uobičajeno“.

„Ova zabrana maski predstavlja direktnu prijetnju po javno zdravlje i diskriminiše osobe sa invaliditetom“, navodi se u saopštenju.

Tužbu su podnijele i dvije osobe s različitim zdravstvenim stanjima koje nose medicinske maske da bi se zaštitile od moguće zaraze, a sada se plaše da će biti maltretirane u javnosti i možda uhapšene zbog novog propisa. Jedan od njih svjedoči da ga od stupanja novog propisa na snagu građani na ulici pitaju da li je bolestan i od čega, a ako je zdrav, zašto nosi masku.

U tužbi, podnijetoj u četvrtak, primjer je i stanovnik okruga Nasau koji ima cerebralnu paralizu i astmu i kreće se u invalidskim kolicima.

„On se boji da će biti uhapšen samo zato što nosi masku zbog stanja svog zdravlja, a ne postoji standard po kojem bi policija odlučila da li je ispunjen propisani izuzetak od zabrane nošenja maske iz zdravstvenih razloga ili nije“, navodi se u tužbi.

U pisanoj izjavi, izvršni direktor okruga Nasau Brus Blejkman, republikanac koji je potpisao propis 14. avgusta, rekao je da su zvaničnici okruga „uvjereni da će propis biti poštovan, jer postoji pretpostavka ustavnosti kada zakonodavna vlast djeluje, a naše zakonodavstvo je razumno i odgovorno.“

Kada je skupština okruga pod kontrolom republikanaca odobrila zabranu maski, odbornik Hauard Kopel je rekao da je to bio odgovor na „antisemitske incidente koje su često izazivali oni s maskama“, otkad je počeo rat Izraela i Hamasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније