Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M.

25. 08. 2024. 10:24 >> 10:24

ZORAN LAKUŠIĆ

"Odlaganje otpada u Zeti prijetnja za životnu sredinu i javnu bezbjednost"

U naselju Cijevna, u opštini Zeta, u neposrednoj blizini rijeke Cijevne, u krugu asfaltne baze podgoričkog preduzeća "Putevi", deponovan je industrijski otpad za koji se nezvanično tvrdi da je grit – opasan materijal prepun toksičnih supstanci, saopštio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić.

"Prema tvrdnjama zaposlenih, ovaj otpad nije pravilno odložen, što predstavlja ozbiljnu prijetnju po životnu sredinu i zdravlje lokalnog stanovništva. Grit, kao nusproizvod industrijskih procesa, sadrži teške metale i druge opasne materije koje mogu kontaminirati tlo, podzemne vode i rijeke. Takva kontaminacija može imati dalekosežne posljedice, ne samo po ekosistem, već i po izvore pitke vode od vitalnog značaja za ljude", istakao je on.

Dodatno zabrinjavajuće je, kako kaže, to što se otpad opasni ili neopasni nalazi u blizini rijeke Cijevne, čime se značajno povećava rizik od kontaminacije vodotoka.

"Posebno je ugroženo izvorište Bolje sestre, koje je ključni izvor pitke vode za veliki dio stanovništva Crne Gore. Ukoliko bi došlo do zagađenja ovih vodotoka, posljedice bi bile katastrofalne. Došlo bi do ozbiljnog ugrožavanja osnovnih uslova za život, uključujući zdravlje ljudi", navodi Lakušić.

Posebno zabrinjavajuće su informacije koje, kako navode, dolaze od ekoloških aktivista, koji su ukazali na osnovu postojanja indicija da je jedno privatno preduzeće, takođe odlagalo sličan opasni otpad u blizini rijeke Morače, u Drugoj sanitarnoj zoni zaštite.

"Ova zona je zakonski zaštićena upravo zbog svoje važnosti za očuvanje čistoće vodnih resursa, a svaki pokušaj nelegalnog odlaganja otpada u ovim zonama predstavlja grubo kršenje zakona i direktnu prijetnju ekosistemu. Još alarmantnije je to što se otpad navodno odlagao u rupe koje su ostale nakon nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska, čime se ekološki zločin čini dvostruko ozbiljnijim", istakao je on.
Ovakvi postupci, kako ocjenjuje, ne samo da pokazuju krajnju neodgovornost preduzeća koja učestvuju u ovakvoj praksi, već i nedostatak adekvatnog nadzora i odlučne reakcije od strane nadležnih institucija.
"U situaciji kada je zdravlje građana direktno ugroženo, država mora hitno reagovati kako bi sanirala ugrožena područja i osigurala da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju. Ovo pitanje ne smije ostati neprimijećeno, niti smije biti potisnuto u drugi plan. Zaštita naših prirodnih resursa, posebno vode, mora biti prioritet. Bez odlučnih i pravovremenih mjera, rizikujemo trajno oštećenje ekosistema i ugrožavanje osnovnih životnih uslova za buduće generacije", navodi se u saopštenju.

Kaže da moramo prepoznati ovu situaciju kao test za naše institucije i društvo u cjelini. Rijeke Cijevna i Morača, kao i izvorište Bolje sestre, ne smiju postati žrtve nebrige i neodgovornosti.

"Njihova zaštita je pitanje ne samo ekološkog opstanka, već i javne bezbjednosti i kvaliteta života budućih generacija. Stoga, reakcija je neophodna kako bi se spriječilo dalje pogoršanje situacije i obezbijedilo dugoročno očuvanje ovih dragocjenih prirodnih resursa", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније