Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

24. 08. 2024. 21:26 >> 21:26
Čitaj mi:

nasa saopštila

Otišli u svemir na nedjelju dana, a zbog kvara ostaće osam mjeseci

Svemirska agencija SAD NASA je danas saopštila da je previše riskantno vraćati dvojicu astronauta na Zemlju u problematičnoj Boingovoj kapsuli, pa će na Međunarodnoj svemirskoj stanici morati da do februara sljedeće godine čekaju na povratak letjelicom privatne firme "Spejsiks".

Prema tome, ono što je trebalo da bude probni let Boingove letjelice s posadom ne duži od nedjelju dana, pretvorilo se u produženi boravak u svemiru koji će potrajati više od osam mjeseci.

Dva iskusna pilota, izabrana da testiraju novu Boingovu kapsulu, zaglavljena su na Međunarodnoj svemirskoj stanici od početka jula.

Još dok su putovali ka odredištu, zadesio ih je sijaset tehničkih problema sa kapsulom: kvar na motoru, curenje helijuma. Kada su došli u Stanicu, njihov povratak je odložen dok inžinjeri sa Zemlje sprovode testove i raspravljaju kako da ih vrate iz orbite kući.

Poslije skoro tri mjeseca, odluka rukovodstva NASA konačno je pala danas: Bač Vilmor i Sani Vilijams vratiće se na Zemlju Spejs-Iksovim svemirskim brodom u februaru naredne godine, a njihova sada prazna kapsula Starlajner, koju je proizveo Boing, odvojiće se od Međunarodne svemirske stanice za nedjelju ili dvije, i biće pokušano njeno vraćanje na Zemlju bez posade, uz pomoć autopilota.

Dva pilota je trebalo da izvrše ovaj posljednji dio testiranja, planiran da se završi slijetanjem u američkoj pustinji.

Ovo je udarac za Boing koji se ionako suočava sa velikim javnim pritiskom zbog tehničkih problema sa svojim putničkim avionima. Kompanija se nadala da će poslije godina odlaganja i narastajućih troškova, sa Starlajnerom oživeti svoj svemirski program, u kojem takođe ima problemima.

Boing je insistirao na tome da je Starlajner bezbjedan, pozivajući se na testiranja pogonskih motora i na Zemlji i u svemiru, ali se pokazalo da to nije tako.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније