Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Peščanik

26. 08. 2024. 07:10 >> 07:10
Čitaj mi:

STAV

Bajdenov neuspjeh u Gazi

Samo nekoliko sati je dijelilo sastanak Entonija Blinkena i Binjamina Netanjahua u Jerusalimu od impresivnog govora predsjednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena na konvenciji Demokratske stranke u Čikagu. Ali razdaljina između plemenitih stvari koje je izgovorio Bajden i kapitulacije njegovog državnog sekretara je neshvatljiva.

Piše: Gideon Levi

U Čikagu je predsjednik čvrsto i ubjedljivo stajao na podijumu i sa neuobičajenim patosom rekao: rat se mora privesti kraju i treba uputiti više humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Ali nekoliko sati ranije Blinken je uradio upravo suprotno: svrstavši se uz Netanjahua, kao nepravedni posrednik, učinio je da se rat nastavi, da se užasi produže, da ne bude prekida vatre i oslobađanja otetih. Američka predaja Netanjahuu je sve to izazvala. Razlika između Bajdenove retorike i Blinkenove diplomatije nije mogla biti veća i bolnija.

Nije da državni sekretar ne dijeli uzvišene ciljeve koje je predstavio Bajden. Ali ono što se dogodilo tokom posjete nije ništa manje nego nevjerovatno: Izrael je rekao kako bi nacrt sporazuma trebalo da izgleda, a Sjedinjenje Države su se povinovale kako bi se kazalo da se Izrael slaže, da bi Hamas mogao da se okrivi i obezbijedi tišina do američkih izbora.

Nijesu prošla ni dva dana, a optimizam koji su Sjedinjene Države rasule kao konfete, zamijenila je vijest o krahu pregovora. Amerika je možda željela sporazum, ali je učinila sve da do njega ne dođe. Dok još nagodba nije bila izgovorena, nije ni pomislila da bi trebalo da primijeni istinski pritisak na Izrael, djelima a ne riječima.

I stoga se ponovo postavlja vječno pitanje na koje nema odgovora: šta se ovdje događa? Šta je objašnjenje za neobično ponašanje Sjedinjenih Država? Ko je ovdje supersila, a ko njen štićenik?

Ili Amerika ne želi rat u Gazi i užasnuta je katastrofom koja se tamo dešava – u tom slučaju zna dobro šta joj je činiti i kako da pritisne Izrael – ili hoće rat. Sudeći prema njenom ponašanju, Amerika želi rat i genocid. Njene ruke su već natopljene krvlju Gaze. To jesu ruke Izraela, ali oružje je MADE IN THE USA kao što je i bezuslovna diplomatska podrška.

Bajden završava svoj mandat skoro na spektakularan način i biće upamćen kao dobar predsjednik. Može se pohvaliti i nizom postignuća, ali rat u Pojasu Gaze nije jedan od njih. Rat će biti zapamćen kao njegova neizvršena obaveza. Mogao je da ga zaustavi odavno, ali nije to učinio. Čak i sada kada je beznađe ogromno, dozvolio je Blinkenu da popusti pred Netanjahuovim zahtjevima.

Ko se protivi ratu ne naoružava jednu od strana u sukobu. Ko hoće da zaustavi opasan i nedovoljno opravdan rat, prekinuće dotok oružja ili ga barem usloviti preduzimanjem koraka koji će dovesti do okončanja rata. Onaj ko hoće da zaustavi rat ne koristi pravo veta kako bi zaštitio onog ko želi nastavak rata bez kraja. Onaj ko naoružava i brani Izrael, želi da se rat produži. Emotivne Bajdenove riječi, koje su sigurno bile iskrene, ne vrijede ništa kada naoružavanje i pomaganje Izraelu čine politiku njegove administracije.

Blinken je morao da se čvrsto drži izvornog nacrta. Trenutni nacrt, prema onom što je objavljeno, omogućava Izraelu da obnovi rat nakon kratke pauze, dozvoljava mu da ne oslobodi desetine zatvorenika već kako mu bude odgovaralo i, najvažnije od svega, da ne povuče vojsku iz Pojasa Gaze. Bez svega ovoga nema sporazuma i nemoguće je tražiti od Hamasa da na njega pristane. Tako se rat ne zaustavlja, već se tako podstiče. To je na vašu odgovornost, gospodine predsjedniče.

Izdali ste plemenite i uzvišene vrijednosti u koje vjerovatno još uvijek vjerujete.

(Autor je izraelski novinar)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније