Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

26. 08. 2024. 06:34 >> 06:34
1

PROCES U BIH

Još se čeka odgovor istražuju li i naše državljane zbog lažnih diploma

Još nije poznato da li među osobama obuhvaćenim istragom u vezi lažnih diploma ima državljana Crne Gore, te koje su ustanove visokog obrazovanja obuhvaćene procesom u Bosni i Hercegovini (BiH). Crna Gora i dalje čeka na informacije zatražene preko kanala međunarodne policijske saradnje.

Kako je Portal RTCG ranije pisao, Vlada Crne Gore je na svom sajtu objavila dokument o radu Međuresorne radne grupe koja je zadužena za pitanje lažnih diploma.

Ministarstvo pravde je zaduženo da, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske pomoći, od nadležnih organa Bosne i Hecegovine, pribavi informaciju koje ustanove visokog obrazovanja su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva Bosne i Hereegovine i SIPA-e, kao i da Ii među licima obuhvaćenim istragom o nezakonitom sticanju diploma ima crnogorskih državljana.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija zaduženo je da, nakon pribavljanja relevantnih informacija od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova o ustanovama visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine koje su obuhvaćene istragom nadležnih organa Bosne i Hercegovine, privremeno obustavi priznavanje inostranih obrazovnih isprava stečenih na tim ustanovama, do okončanja postupka, u cilju zaštite javnog interesa države Crne Gore.

Zadužena su sva ministarstva i preporučeno je lokalnim samoupravama da roku od 30 dana, pribave i dostave Međuresorskoj radnoj grupi podatke o zaposlenima iz djelokruga svoje nadležnosti, kao i zaposlenih u agencijama, privrednim društvima koja su u većinskom vlasnistvu države ili u drugom pravnom licu čiji je osnivač država iii vrši javna ovlasćenja, te policiji i Vojsci Crne Gore, piše u dokumentu.

Privatni fakulteti u susjednoj BiH optuženi su za nezakonite prodaje i izdavanje diploma. Tamošnje tužilaštvo podiglo je početkom jula zbog toga 21 optužnicu i saopštilo imaju dokaze da je nezakonito kupljeno barem 49 diploma. Optužene visokoobrazovne institucije su se istraživale dvije godine, a djelovale su na području Banje Luke, Mostara i distrikta Brčko.

Tužilaštvo BiH je dodalo i da će u postupku još dokazivati kupovinu nevažećih diploma pozivanjem "oko 70 svjedoka i osam stručnih vještaka". Takođe, najavili su i prilaganje preko 3.000 materijalnih dokaza. Oni, kako je saopšteno, uključuju dosjee te studentsku i fakultetsku dokumentaciju.

Podsjetimo, u martu ove godine, pripadnici specijalne BiH policijske agencije, SIPA, u posebnoj akciji uhapsili su šest osoba i obavili pretrese u pet gradova u BiH, zbog sumnje u nezakonito izdavanje univerzitetskih diploma. U prvom navratu, zbog lažnih diploma uhapšeno je šest osoba.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније