Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

12. 08. 2024. 14:34 >> 14:35

CGO

Zakon mijenjati da odgovori na obrazovne, a ne partijske potrebe

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra da vraćanje zakonskog rješenja po kojem direktore škola bira i razriješava ministar/ka prosvjete nije dobro. Time se ponovo uspostavlja, ranije dokazano štetan, model neprimjerenog političkog uticaja i kontrole zaposlenih u prosvjeti, kojih je preko 14.000, a što uz članove porodice predstavlja ozbiljan glasački rezervoar partije koja ima resornog ministra.

Kako navode u saopštenju, CGO je duže od deceniju kritikovao takvo rješenje kao ograničavajuće u neophodnom kvalitativnom unaprijeđenju obrazovnog procesa i zagovarao uspostavljanje školskih odbora.

"Činjenica je da, na žalost, ti školski odbori kroz prethodne izmjene zakona nijesu dovoljno dobro definisani i da se mora intervenisati kako bi se jasno propisali uslovi koje moraju ispunjavati članovi školskih odbora, kao i koja su ograničenja za njihovo članstvo, a dodatno treba procijeniti i postojeću strukturu po kategorijama. Takođe, mora se jasnije precizirati njihova nadležnost i kaznene odredbe za članove školskih odbora ukoliko na bilo koji način opstruiraju rad tog tijela u vršenju svojih nadležnosti. Pokazalo se i da dosadašnji predstavnici Ministarstva u školskim odborima nijesu zastupali interese Vlade, pa i načinu njihovog odabira treba pristupiti pažljivije", ocijenili su u ovoj NVO.

CGO izražava zabrinutost što se, umjesto prijedloga koji bi vodio održivom odgovoru na probleme u radu školskih odbora, koristi situacija da se vrati staro i nedemokratsko rješenje koje odgovara vlastima, a suprotno je javnom interesu. Ne bi nas čudilo da u Skupštini ruku za to rješenje podignu oni koji su kroz svoje izborne programe obećavali da će onemogućiti da ikada više ministar/ka biraju i razriješava direktore, jer ne bi bilo prvi put da pogaze obećanja ako cijene da im ugrožavaju partijski interes.

"Međutim, upravo je minimum koji očekujemo od ministarke Anđele Jakšić Stojanović, za čiji smo se ostanak na toj poziciji i javno založili, da bude brana razornim partijskim uticajima na već ozbiljno devastiran obrazovni sistem u Crnoj Gori. Od ministarke očekujemo da utiče na sopstvenu partiju – Pokret Evropa Sad (PES) - da povuče ovaj dio prijedloga izmjena i dopuna Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju i da hitno pristupi inkluzivnom procesu konsultacija kako bi se našlo sistemsko rješenje za izazove koje je donijelo uspostavljanje školskih odbora po, takođe, naopakoj mjeri prethodnih vlada i parlamentarnih većina", navode u saopštenju.

CGO cijeni da nema oporavka obrazovnog sistema niti njegove modernizacije, a posebno ne u dijelu uspostavljanja kritičkog mišljenja koje je u osnovi dobrog obrazovanja, bez disanja tog sistema van partijskih stega. Dio te demokratizacije jeste da pojedinac više nikad ne smije imati onaj nivo kontrole nad imenovanjima i razriješenjima koji je imao u ranijem sistemu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније