Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ N1 ]

12. 08. 2024. 15:01 >> 15:01
Čitaj mi:

PRENASELJEN GRAD

Dubrovnik najviše pogođen masovnim turizmom, "kriva" popularna serija

U srcu sezone, sve popularnije destinacije se bore sa masovnim turizmom i prenaseljenim gradovima.

Na početku sezone godišnjih odmora mnoga popularna odmarališta privukla su pažnju neprijatnim naslovima.

Policijski čas na Santoriniju, pretrpani zalivi na Majorci, protesti u Veneciji ili Barseloni – lokalno stanovništvo svuda u Evropi pati od rastućeg masovnog turizma.

Analiza portala Holidu sada pokazuje koje su destinacije za odmor u Evropi posebno popunjene. Da bi se to postiglo, utvrđeno je koliko turista ima po stanovniku na svakoj lokaciji, piše Travelbook.

Iako je poznato da broj jedan na rang-listi godinama raste po broju turista, brojke koje je utvrdila Holida i dalje su iznenađujuće: prema analizi, u Dubrovnik dolazi neverovatnih 27 turista po stanovniku, piše Večernji list. 

Glavni razlog za to je vjerovatno pompa koju je srednjovjekovni lučki grad na Jadranu doživio kao mjesto snimanja kultne serije ‘Igra prijestola’. Čak i pet godina nakon što se završio, mnogi i dalje hrle na čuvenu destinaciju.

Iz Turističke zajednice Dubrovnika saopšteno je da već rade na tome da se raznim merama bolje reguliše broj posjetilaca. To je, između ostalog, uključivalo: sistem za predviđanje broja posetilaca ili ograničavanje istovremenih dolazaka kruzera na dva dnevno.

Prema navodima turističke zajednice, studije su već potvrdile pozitivne trendove u distribuciji broja posjetilaca.

Međutim, Dubrovnik je za dlaku obezbijedio prvo mjesto, jer i druga destinacija ima impresivnih 26 posetilaca po stanovniku. Govorimo o popularnom grčkom ostrvu. Ovo nije mali i hronično prenaseljeni Santorini, već Rodos koji se nalazi duž turske obale. U prvih pet ušao je i glavni grad Krita, Iraklion (na četvrtom mestu sa 18 turista po stanovniku).

Ta cifra bi uskoro mogla značajno da poraste – jer kada se otvori novi mega aerodrom na Kritu, u Iraklion bi godišnje moglo da sleti do 18 miliona turista – umjesto sadašnjih devet miliona.

Venecija, oličenje masovnog turizma, na trećem je mjestu sa 21 turistom po stanovniku, a cijena karte za posjetu Veneciji, koja će važiti od sljedeće godine, teško da će promeniti ovaj neslavni plasman.

Italijanski grad, Firenca, je na petom mjestu sa 14 turista po stanovniku. Portugalske metropole Lisabon i Porto takođe su među 10 najmasovnijih destinacija za odmor u Evropi sa 11 turista po stanovniku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније