Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 07. 2024. 12:20 >> 12:20

PRITUŽBA CGO TUŽILAČKOM SAVJETU

Postupanje tužioca Šoškića targetira i pravo na slobodu medija

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je Tužilačkom savjetu uputio pritužbu na postupanje tužioca Miloša Šoškića i zahtjev za utvrđivanje njegove odgovornosti zbog načina na koji je napisao dio Prijedloga za produženje pritvora bivšem GST Milivoju Katniću, a koji targetira šest crnogorskih novinara i jednog pisca - Draška Đuranovića, Kaćušu Krsmanović, Tamaru Nikčević, Šekija Radončića, Darka Šukovića, Samira Rastodera, kao i pisca Milorada Popovića. U ovoj NVO ocjenjuju da se radi o opasnom presedanu koji nije zabilježen ni u regionu ni šire.

Podsjećaju da je javnost imala prilike da čita iz dijela Prijedloga za produženje pritvora, koji je objavio jedan od targetiranih novinara Šeki Radončić na portalu Standard, puko nabrajanje broja poruka koje su razmijenjene uz imena novinara, bez vremenskog okvira ili napomene da je sadržaj u pojedinačnim slučajevima sporan, bez informacije da li su to jedini novinari sa kojima je Katnić, protiv kojeg je pokrenut postupak, a koji je izazivao interes javnosti (dok je bio na funkciji i kasnije), komunicirao i kakav je to nedozvoljeni uticaj vršio na njih.

"Faktički su optuženi i ti novinari iako nikada od strane SDT, koliko je poznato javnosti, nisu pozvani da daju izjavu u okviru postupka protiv Katnića, niti je navedeno da njihova korespondencija predstavlja inkriminišuće radnje. Posebno brine činjenica što su sva navedena lica javno prepoznata kao kritičari Tužilaštva posljednjih godina, ali i kritičari vlasti i svjetonazora vladajuće koalicije. Jedan od targetiranih, Darko Šuković, u autorskom tekstu je korigovao činjenice (broj poruka) koje navodi tužilac i objasnio da se sadržaj odnosi na uobičajenu komunikaciju koju novinar ima sa gostom za planiranu emisiju, što bi trebalo biti dovoljno za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti Šoškića, a za pretpostaviti je da to nije izolovan primjer", navode u CGO.

Cijene da ovakav Šoškićev pristup ima ozbiljan potencijal da ograniči slobodu medija i slobodu govora, odnosno upravo ovakvim njegovim postupanjem tužilac sam vrši uticaj na odabrane, i očito nepodobne, medije i novinare postavljajući ih kao mete u kontekstu djelovanja organizovanih kriminalnih grupa.

"Crna Gora se dugo nalazi loše pozicionirana na međunarodnim rang listama slobode medija, a jedan od elemenata koji se procjenjuje su i ovakvi vidovi arbitrarnosti i targetiranja bez dobro obrazloženih dokaza od strane izvršne vlasti i organa koji vrše procesuiranja. Novi VDT i svi članovi Tužilačkog savjeta morali bi imati naglašeni senzibilitet prema ovakvom postupanju i razumjeti šire posljedice koje ono nosi, prioritetno ovo razmatrati i odrediti se da li stoje iza ovakvog pristupa", navode u saopštenju NVO.

CGO ističe da ni na koji način ne ulazi u ostale dijelove Prijedloga tužioca Šoškića za produženje pritvora Katniću, koji im nisu ni poznati, niti u čitav postupak, o kojem su se djelimično informisali putem medijia, već isključivo adresira dio koji ima potencijal da izazove širu i nesagledivu društvenu štetu u zemlji, ali i po ugled Crne Gore u svijetu, u dijelu prava na slobodu medija koja je jedan od stubova razvoja demokratskog društva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније