Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K.J. [ RTV Cetinje ]

09. 08. 2024. 16:59 >> 17:00
Čitaj mi:

podrška za one koji žele biti roditelji

Raspisan Javni poziv za raspodjelu sredstava za medicinski potpomognutu oplodnju

Prijestonica Cetinje raspisala je Javni poziv za raspodjelu sredstava za medicinski potpomognutu oplodnju u cilju podrške sugrađankama i sugrađanima koji žele da se ostvare kao roditelji.

Odlukom o budžetu Prijestonice Cetinje za 2024. godinu opredijeljena su sredstva u iznosu od 25.000 eura za naknadu troškova u vezi sa ostvarivanjem prava na liječenje neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje.

Kako su saopštili iz gradske uprave, dodjelom bespovratnih novčanih sredstava značajno će se smanjiti finansijsko opterećenje koje ovi tretmani mogu predstavljati za parove, dajući im priliku da ostvare svoje snove o roditeljstvu.

"Ova mjera podrške, koju Prijestonica sprovodi prvi put, ima za cilj da snažno utiče na demografsku obnovu Cetinja i cijele Crne Gore, jer ulažući u svako dijete i svaku mladu porodicu, ulažemo u bolju perspektivu i budućnost našeg grada i cijelog društva", istakli su u saopštenju. 

Navode da pravo na dodjelu sredstava u iznosu od 3.000,00 eura imaju bračni, odnosno vanbračni supružnici, odosno žena koja ne živi u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, sa prebivalištem u Prijestonici Cetinje, koji započinju ili su već započeli liječenje neplodnosti primjenom postupka MPO ili donacijom polnih ćelija i embriona, u skladu sa zakonom.

Rok za dostavijanje prijava sa potrebnom dokumentacijom je 30 dana od dana objavljivanja Javnog poziva.

Prijava na Javni poziv se podnosi na propisanom obrascu, a može se preuzeti na web sajtu cetinje.me. Uz popunjen obrazac prijave, za učešće na Javnom pozivu neophodno je dostaviti i sljedeću dokumentaciju:

• Fotokopiju lične karte ili potvrdu o prebivalištu;

• Izvod i matične knjige vjenčanih kao dokaz bračne zajednice ili izjavu ovjerenu od ovlašćenog notara za dokazivanje vanbračne zajednice;

• Ovjerenu izjavu o broju zajedničke djece;

• Izvještaj izabranog ginekologa;

• Medicinsku dokumentaciju o liječenju neplodnosti (potvrda o broju obavljenih postupaka MPO, nalaz AMH…);

• Potvrdu da osoba nije lišena roditeljskog prava (ukoliko se radi o parovima koji već imaju djecu);

• Potvrdu da osoba nije lišena poslovne sposobnosti;

• Izvod iz zdravstvenog elektronskog kartona;

• Potvrdu od Fonda za zdravstveno osiguranje da su obavili četiri postupka medicinski potpomognute oplodnje na teret Fonda;

• Potvrdu da ovo pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini na teritoriji Crne Gore, u slučaju da jedan od bračnih ili vanbračniha supružnika ima prebivalište u drugoj opštini;

• Predugovor ili ponuda ovlašćene zdravstvene ustanove kojom se stiče uvid u iznos troškova;

Prijava sa pratećom dokumentacijom se šalje putem e-mail adrese: sekretarijat.ls@cetinje.me ili predaje na Građanskom birou Prijestonice Cetinje, sa naznakom: “Za Komisiju za MPO”.

Dodatne informacije o svim pitanjima od značaja za prijavljivanje na Javni poziv mogu se dobiti svakog radnog dana od 07 do 15h u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti ili putem e-mail adrese: sekretarijat.ls@cetinje.me.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније