Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

09. 08. 2024. 20:51 >> 20:51
Čitaj mi:

Poljski premijer

Tusk optužio bivšu vlast za pronevjeru 25 milijardi dolara državnog novca

Premijer Poljske Donald Tusk optužio je danas prethodnu, nacionalističko-konzervativnu vladu da je ilegalno potrošila oko 100 milijardi poljskih zlota (25 milijardi dolara) i najavio da će sadašnja vlada pokušati da povrati taj državni novac.

Tusk je rekao da je šest mjeseci istražnih radnji i revizija otkrilo rasprostranjene finansijske zloupotrebe, i da su do sada zbog toga podignute optužnice protiv 62 člana prethodne "vladajuće elite".

Premijer je centrista na čelu široke koalicije koja je na parlamentarnim izborima prošle godine porazila konzervativnu vlast na čelu sa strankom Pravo i pravda, koja je vodila zemlju prethodnih osam godina. Tuskova koalicija dobila je izbore na obećanju da će obnoviti demokratske standarde, zbog čije je erozije prethodna vlast bila na udaru optužbi Evropske unije u kojoj je Poljska članica.

Tokom vladavine Pravde i prava, poljski mediji su izvješavali o nepotizmu i korupciji, na primjer da državni novac odlazi partijskim poslušnicima i partijskim zadužbinama.

Na danas održanoj konfenciji za novinare, Tusk je rekao da je ovo "prvi put u istoriji Poljske" da su zvaničnici jedne bivše vlade "pozvani na odgovornost tako brzo i efikasno".

Prethodni premijer Poljske Mateuš Moravjecki optužio je Tuska za širenje "laži" sa ciljem da naudi Pravu i pravdi, sada najvećoj opozicionoj stranci u zemlji.

Tusk je danas javno sa ministrima pravde, unutrašnjih poslova i finansija potpisao sporazum o koordinisanom radu kako bi se obezbijedila i povratila otuđena državna imovina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније