Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

08. 08. 2024. 22:30 >> 22:38
Čitaj mi:

MINISTARSTVO PRAVDE O IZRUČENJU DO KVONA

"Na ministra Božovića ne utiče niti može uticati bilo ko"

Na ministra pravde Bojana Božovića, kao jedino ovlašćeno lice za donošenje rješenja o izručenju južnokorejskog kralja kriptovaluta Do Kvona, nije uticala, niti će uticati, bilo koja instanca ili pojedinac, saopštili su iz Ministarstva pravde.

Iz Božovićevog resora su kazali da uopšte nije ni razmatrana mogućnost izručenja Do Kvona bilo kojoj državi, jer je Ministarstvo pravde bilo blagovremeno upoznato sa ulaganjem vanrednog pravnog lijeka od strane Vrhovnog državnog tužilaštva.

"Kao što su mediji i šira javnost informisani putem saopštenja Vrhovnog suda Crne Gore, taj sud je u postupku izručenja imenovanog lica, odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti, koji je podnijelo Vrhovno državno tužilaštvo dana 2.8.2024. godine, donio rješenje kojim se odlaže izvršenje rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore, donijetih u postupku u vezi predmeta izručenja Kwon Do Hyeonga. Navedeno znači da je izručenje pomenutog lica, odloženo do donošenja odluke Vrhovnog suda", kazali su iz Ministarstva pravde. 

Imajući u vidu činjenicu da se postupak izručenja u ovom predmetu i dalje vodi pred sudovima, iz resora pravde su kazali da zahvaljujući i proaktivnom pristupu Vrhovnog državnog tužilaštva koje uvijek pozdravljaju, Ministarstvo ne može komentarisati navedeni postupak niti želi da prejudicira donošenje odluke i njen budući sadržaj i karakter. To, dodaju, neće činiti ni u ovom ni u ostalim predmetima.

Ističu da su poslovi iz nadležnosti ministra pravde po pitanju izručenja lica dio njegovih redovnih aktivnosti, i tome, kako kažu, ne pridaje ni veći ni manji značaj od uobičajenog, bez obzira o kojem licu se radilo.

"Takođe, u redovne aktivnosti ministra pravde spadaju i interesovanje i upoznavanje sa svim prethodno donijetim rješenjima kojima su se izručenja dozvoljavala ili nisu dozvoljavala. Naročita pažnja je, s tim u vezi, posvećena donijetim rješenjima koja su u suprotnosti sa odlukama domaćih sudova, kao i mogućnost donošenja drugačijih rješenja po ovim pitanjima, a sve u skladu sa zakonima Crne Gore i odlukama nadležnih institucija", navode u saopštenju.

"S tim u vezi molimo sve aktere sa javne scene, naročito one iz pravne struke, da se suzdrže od nesuvislog komentarisanja slučajeva, kako bi odluke crnogorskih sudova bile donijete bez ikakve sjenke, naročito one propraćene politizacijom i politikanstvom. Po okončanju tih radnji, Ministarstvo pravde će preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti sa čime će detaljno upoznati zainteresovanu javnost", zaključili su iz resora pravde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније