Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 08. 2024. 10:10 >> 10:11

IZVJEŠTAJ GRECO

Povećati broj zaposlenih u ASK-u, efikasnije protiv korupcije

Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO), tijelo Savjeta Evrope, zaključila je da je Crna Gora zadovoljavajuće ispunila tri od 22 preporuke koje su joj upućene. Od preostalih devetnaest preporuka, jedanaest je djelimično ispunjeno, a osam nije ispunjeno, navodi se u danas objavljenom izvještaju. 

U pitanju su preporuke iz Pete evaluacione runde GRECO-a, koja se odnosi na "Sprečavanje korupcije i unapređivanje integriteta u okviru organa centralne vlasti (na najvišim izvršnim funkcijama) i agencija za sprovođenje zakona".

"Ovaj Izvještaj o usaglašenosti se bavi procjenom mjera koje su preduzele crnogorske vlasti u pogledu sprovođenja preporuka iz Izvještaja o usaglašenosti za Crnu Goru u okviru pete evaluacione runde", dodaje se, 

Kako se ističe, u vezi sa licima na najvišim izvršnim funkcijama, iako su u toku značajne zakonodavne i druge inicijative, dosadašnji napredak je veoma ograničen.

"Uvođenje provjera integriteta za kandidate koji će biti imenovani za šefa kabineta premijera i savjetnike premijera i potpredsjednika Vlade je za pohvalu. Međutim, provjere integriteta za kandidate za ministre i državne sekretare prije njihovog imenovanja tek treba da budu uvedene. Ohrabruje činjenica da je odobren novi sastav Nacionalnog savjeta i da su njegovi zadaci precizirani. Ipak, još uvijek treba utvrditi njegovu interakciju sa drugim organima odgovornim za prevenciju korupcije kako bi se osigurala dosljednost", ukazuje se.

Koordinisana strategija za prevenciju korupcije u vrhu izvršne vlasti na osnovu
odgovarajućih procjena rizika nije usvojena, upozoreno je. 

"Iako je izvršena detaljna analiza Zakona o sprečavanju korupcije, cjelokupni pravni okvir za prevenciju i borbu protiv korupcije nije revidiran kako bi se osigurala njegova koherentnost i efikasnost. Potrebni su odlučni koraci za obezbjeđivanje nezavisnih procedura zapošljavanja zasnovanih na zaslugama za novo osoblje ASK-a i povećanje broja zaposlenih u njoj. Poteškoće u pristupu informacijama u vezi sa složenim mehanizmima žalbi na odbijanje pristupa javnim informacijama nisu riješene. Izrada Zakona o lobiranju je obećavajuća. Dalji zakonodavni rad je u toku u vezi sa definicijom poklona i proširenjem vrsta i kategorija poklona koje treba zabraniti, ali to još nije pretočeno u zakon", istaknuto je.

GRECO navodi da pravila o imunitetu koja se pružaju članovima Vlade ostaju da se revidiraju kako bi se eksplicitno isključila sva koruptivna krivična djela.

"Što se tiče organa za sprovođenje zakona, rezultati su još skromniji. Procjena rizika od nedozvoljenog uticaja na policiju je uključena u nedavno usvojeni Plan integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova. Provjere integriteta su uvedene novim Pravilnikom o imenovanju menadžera integriteta unutar Ministarstva. Međutim, nije primijećen napredak po pitanju uvođenja provjere integriteta policijskih službenika u kontekstu njihovog imenovanja i unapređenja, kao i tokom cijele njihove službe. Etički odbor je započeo reviziju Etičkog kodeksa Policije, ali proces nije završen. Sistem unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova treba biti ojačan kroz bolju koordinaciju  njegovih različitih tijela, a nezavisni eksterni mehanizam za žalbe protiv policije nije uspostavljen", ističe se.

Preduzete su neke mjere, uključujući obuku, kako bi se povećala svijest o zakonodavstvu i procedurama za zaštitu zviždača, ali broj policijskih službenika koji učestvuju u tim inicijativama ostaje nizak,  naglašeno je. 

"U svjetlu navedenog, GRECO konstatuje da će biti potrebno ostvariti dalji napredak u narednih 18 mjeseci", zaključuje se. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније