Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Primorski portal ]

09. 08. 2024. 18:43 >> 18:43
Čitaj mi:

i dalje traju vještačenja

Procjena štete nakon nevremena u Luci Bar još nije završena

Procjena štete nastale u Luci Bar nakon nevremena koje je zadesilo crnogorsko primorje 2. jula još nije završena.

U Osnovnom državnom tužilaštvu Bar Primorskom portalu je rečeno da je u pitanju vrlo složen predmet i da vještačenja još traju. Da li je i gdje zakazao ljudski faktor u postupku je utvrđivanja.

“Tužilaštvo je naložilo vještaku mašinske struke da sačini nalaz i mišljenje. Takođe, naloženo je se utvrdi vrijednost štete nastale u Luci Bar”, rečeno je Primorskom portalu u ODT Bar.

Kako piše taj medij, dok je vještacima potrebno duže od mjesec da procijene vrijednost štete u Luci Bar, vladinim stručnjacima je bilo dovoljno dva dana da štetu “saberu” u zbir od oko 35 miliona eura. što je više od polovine procijenjene ukupne vrijednosti ovog državnog preduzeća iz 2019.godine.

Podsjećaju da je prema procjeni koja je tada rađena ukupna aktiva firme je 77 miliona eura, a stalna imovina 64, 7 miliona eura.

Na osnovu čega se došlo do sume od oko 35 miliona eura javnosti nije obaviještena u poslednjih 30 –ak dana.

Naime, u Informaciji koja je usvojena na sjednici Vlade 4. jula, prema preliminarnim informacijama, koje su saopštene javnosti dva dana nakon nevremena, šteta nastala u Luci Bar procijenjena je na oko 35 miliona eura.

U Informaciji se navodi da su srušena tri pretovarna mosta Cereti e Tanfani pojedinačne nosivosti 12 tona, kojima su “konstrukcije potpuno degradirane i sada nemaju upotrebnu vrijednost”.

Srušen je utovarni toranj za žitarice, kapaciteta 300 t/h, kome je takođe, konstrukcija “potpuno degradirana”, oštećeni su usipni koševi za suve rasute terete (visok stepen oštećenja) koja se koriste pri pretovaru suvih rasutih tereta, ostećena je transportna traka za žitarice koja se koristi za transport žitarica na relacijama brod – silos, oštećen je material handler koji se koristi za pretovarne operacije.

“Osim navođenja direktnih negativnih posledica zbog štete nastale usled nevremena, ističe se da je evidentno da “Luka Bar” sopstvenim resursima ne može da prevaziđe nastalu situaciju, tako da je neophodna pomoć Vlade Crne Gore kroz odgovarajuće forme finansiranja urgetnih nabavki i kroz omogućavanje pojednostavljenja administrativnih procedura kako bi se sve što je nužno obavilo u što kraćim rokovima”, navedeno je u Informaciji.

Iz Luke Bar su saopštili javnosti da tri pretovarna mosta, koje je uništilo nevrijeme, datiraju još iz 1977. godine. Međutim, izostala je informacija kada je rađen atest tih kranova i dizalica na što ih obavezuje Zakon.

Primorski portal je pisao da je u toku izrada Akta o procjeni rizika koji se, inače, dugo nije radio u Luci Bar, koji će propisati bolju zaštitu radnika i osavremeniti neke procedure. Takođe, javnost nije obaviještena da li je Akt o procjeni rizika završen.

Inače, lučko-tarnsportni poslovi pripadaju zoni opasnosti 1. Raditi na kranovima u nepovoljnim vremenskim uslovima povećava rizike po živote radnika.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније