Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

09. 08. 2024. 19:45 >> 19:45
Čitaj mi:

BEZ TEŽIH OBLIKA

Tokom jula registrovano više od 600 inficiranih koronom

Od početka ljeta Institut za javno zdravlje bilježi i veći broj oboljelih od kovida. Iako je to pokazatelj da je virus i dalje s nama, dobra vijest je što se ne pojavljuju teže forme bolesti. Ipak, nema mjesta opuštanju, već se inficiranima preporučuje nošenje maski i izolovanje od ukućana, pogotovo od hroničnih bolesnika.

Ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, malaksalost, bol u mišićima i zglobovima, imate simptome koronavirusa. Upravo se izabranim ljekarima javlja sve više građana s takvim tegobama.

"U mojoj ambulanti slobodno bih mogla reći svaki 3 - 4 pacijent je suspenktan na korona virus, sve ih šaljem na testiranje i uglavnom ti rezulatati budu pozitivni", kaže Andrea Radulović izabrani ljekar Dom zdravlja Donja Gorica.

Pozitivne na koronavirus, registruju u Institutu za javno zadravlje. Tokom jula zabilježili su 629 inficiranih, ali to nije realna slika.

"Tokom jula od 5,5 hiljada testiranih registrovano je oko 629 laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali ta cifra je samo ono čime raspolažemo zahvaljujući informaciji ljudi koji se testiraju sa simptomima. Stvarno stanje je drugačije, vjerovatno je ta cifra desetostruko veća", kaže Darinka Marković epidemilog IJZ-a.

Ono što ohrabruje je da ovaj soj korone ima blažu kliničku sliku, iako se mogu pojaviti još neki neuobičajeni simptomi.

"Može da dođe do obolijevanja digestivnog trakta. Osobe nerijetko imaju povraćanje, mučninu, dijareju, ono što imamo kao informaciju da se ne pojavljuju teže forme bolesti", ističe Marković.

Ipak to ne znači da ukoliko ste inficirani da treba da se opustite već da nosite masku i izolujete se od ukućana i hroničnih bolesnika za koje korona može biti rizična.

"Bude temperatura i do 39, što se može kod kuće tretirati. Savjetuje se unos tečnosti, vitamina, mirovanje, ako ne dođe do poboljšanja sa terapijom da se jave izabranom ljekaru", kaže dr Radulović.

I ako ste u dilemi da li imate običnu prehladu ili koronavirus, najsigurnije je da se testirate. To takođe znači da pođete do izabranog ljekara po uput za brzi test u laboratorije Doma zdravlja u vašem gradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније