Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Mira Rovčanin, Radio Crne Gore

07. 09. 2024. 15:35 >> 18:01
Čitaj mi:

MJEŠATNI BOGETIĆA

Uginule krave ukloniti ili propisno zakopati

Mještani Bogetića poručuju nadležnima da će blokirati saobraćajnicu Nikšić-Podgorica ukoliko se hitno uginule krave od kju groznice, koje su  bez njihovog  znanja i dozvole, zatrpane u toj Mjesnoj zajednici propisno ne zakopaju ili uklone. Pozivaju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića i direktora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimira Đakovića da koliko je danas obiđu lokaciju i preduzmu sve neophodne  radnje, jer je nezadovoljstvo ogromno.

Nakon revolta Župljana, eutanazirane životinje iz te Mjesne zajednice odlukom nadležnih zakopane su u Bogetićima. Sve se, tvrdi predstavnik  Savjeta MZ Bogetići  Mijajlo Škuletić, desilo tokom noći bez znanja i odbrenja mještana.

"Na jutrošnjem sastanku smo dogovorili zahtjeve. Tražimo odgovor iz lokalne samouprave ko je donio odluku da na tertoriji naše MZ istovari 45 uginulih krava. Sve je to urađeno u četvrtak pod okriljem noći bez znanja mještana. U saznanju smo da je 45 uginulih krava samo istovareno pored puta bez iskopavanja bilo kakvih prostora u koje bi se krave ubacile i na njih je samo iskipavan materijal i zatrpavano. U neposrednoj blizni nalaze se dvije vikendice, a blizu žive i tri domaćina koja se bave poljoprivredom“, kazao je Škuletić.

Mještani pozivaju predstavnike Vlade i nadležnih institucija da koliko je danas obiđu spornu lokaciju i uvjere se u nepropisno porstupanje.

"Tražimo da hitno, i to u toku današnjeg dana na lice mjesta izađu ministar poljoprivrede Vladimir Joković i glavni inspektor Vladimir Đaković.  Ako nam ne udovolje zahtjevu, mještani  će biti prinuđeni da izađu na magistralu Nikšić-Podgorica, u Bogetićima i traže svoja prava. Da ne bi dolazilo do nepotrebnih gužvi i dizanja tenzija, molimo gore pomenute da se odazovu našem pozivu i pomognu nam da rješimo novonastali problem“,  istakao je Škuletić.  

I dok u Opštini tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom, mještani i novinarske ekipe obišli su lokaciju gdje su životinje zatrpane. Na pojedinim mjestima neprijatni mirisi su nesnosni, a  vidljivi su i djelovi uginulih životinja.

Iz Opštne Nikšić ranije je saopšteno da je veterinarska inspektorka Slavica Sudžum potvrdila da parcela u Ljeskovim dolima u Bogetićima ispunjava uslove za bezbjedno odlaganje životinjskog otpada, te da je postupak uklanjanja uginulih životinja odrađen u skladu sa zakonom.

Riječ je o zemljištu koje je u vlasništvu privatnog lica, a koje je dalo saglasnost da se na njegovom zemljištu izvrši zakopavanje životinja.  

Mještani Bogetića tvrde da je po srijedi krivično djelo i traže da se razmotri pitanje da li fizičko lice zakonski može prodati ili dati na korišćenje zemljište pravnom licu, a da time nanosi štetu okolnom stanovništvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније