Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ian Jangs - BBC kultura  [ BBC ]

16. 09. 2024. 10:10   >>  17. 09. 2024. 00:27

Zvezde serije „Mali irvas" osvojile Emi nagrade

Ričardu Gadu, glumcu i autoru serije pripale su tri od četiri nagrade.

Zvezde serije Mali irvas
Getty Images
Zvezde serije Mali irvas

„Mali irvas", izuzetno popularna, ali kontroverzna britanska TV serija, osvojila je Emi nagrade u Los Anđelesu, dobivši četiri trofeja na ceremoniji.

Autoru i zvezdi, škotskom komičaru Ričardu Gadu, dodeljena su tri - za glumu, scenario i izvršnu produkciju.

Njegova koleginica Džesika Ganing, koja je igrala progoniteljku Martu, proglašena je najboljom sporednom glumicom u seriji.

„Dragi bože, ne mogu da verujem.

„Hvala vam mnogo. Iskreno se osećam kao da ću se probuditi svakog trenutka i da je čitava ova stvar bila san", rekla je prihvatajući nagradu.

Gadova priča o tome kako ga je žena proganjala nekoliko godina i kako je bio seksualno zlostavljan u TV industriji, izazvala je ogromno interesovanje ove godine.

Međutim, tvrdnja da je u pitanju „istinita priča" učinila ju je kontroverznom, a žena u stvarnom životu koja je navodno bila inspiracija za lik koji tumači Ganing, trenutno tuži Netflix zbog klevete, nemara i kršenja privatnosti.

„Pre deset godina, bio sam na dnu.

„Nikada nisam pomislio da ću uzeti život u vlastite ruke, niti da ću moći sebi da oprostim za ono što mi se desilo i da se ponovo stanem na noge.

„A onda evo me, samo nešto više od deset godina kasnije, primam jednu od najvećih nagrada za pisanje na televiziji i ne mislim da to zvuči arogantno. To vidim kao ohrabrenje svima onima koji ste trude da opstanu kroz teška vremena", izjavio je Gad, prihvatajući nagradu za najbolji scenario.

Pre ceremonije, rekao je BBC novinarki Emi Vardi da se britanski mediji previše bave lošim komentarima.

Ričard Gad
Reuters
Ričard Gad

Upitan da li bi nešto uradio drugačije sada, odgovorio je:

„Ne mogu baš sada da odgovorim na to, jer ne možete promeniti prošlost. Prošlost se dogodila, a serija je imala fenomenalan uticaj na ljude.

„Mislim da se previše bavimo negativnim komentarima, posebno britanska štampa, jer se ne ne može ignorisati pozitivan uticaj koji je „Mali Irvas" imao.

„Bio je najgledaniji u zemljama poput Libana i Katara i mestima gde nikada, ali nikada, nisam mogao da zamislim da će se probiti. Imao je interkulturarlni uticaj koji vrlo malo serija ima".

Diletanti se poslednji smeju

U kategoriji komedija, serija „Medved" osvojila je tri nagrade, između ostalog i onu za najboljeg glumca u komediji za Džeremi Alena Vajta, koji igra Karmija već drugu godinu zaredom.

Ebon Mos Bakrak i Liza Kolon-Zajas osvojili su nagrade za najbolje sporedne glumce.

Džin Smart
Reuters
Džin Smart, osvojila je nagradu za najbolju glumicu u kategoriji komedije

Kolon-Zajas nije mogla da sakrije uzbuđenje što je pobedila glumačke legende poput Meril Strip i Kerol Barnet.

„Svim latino ženama koje me gledaju, želim da kažem da nastave da veruju u da se bore za sopstvene snove", rekla je u govoru zahvalnosti.

Serija, čija je radnja smeštena u stresnu kuhinju restorana, ponovo je izazvala čuđenje, jer je nominovana kategoriji komedije umesto drame.

Možda to, zajedno sa mlakim prijemom njene poslednje sezonu, objašnjava zašto je „Medved" izgubio nagradu za najbolju komediju - poslednju kategoriju večeri i najveće iznenađenje.

Umesto toga, tu nagradu je osvojila serija „Diletanti" (Hacks), koja prati ljubavni odnos između veterana komedije i mlade spisateljice.

Zvezde serije Medved
Getty Images
Zvezde serije Medved

I zvezda „Haksa", Džin Smart, osvojila je nagradu za najbolju glumicu u kategoriji komedije - njenu treću Emi nagradu za ulogu Debore i šestu ukupno u karijeri - ispred je samo Ajo Edebiri, koji je osvojila nagradu prošle godine.

Debicki kao Princeza Dajana

U kategoriji drama, Australijanka Elizabet Debicki osvojila je njen prvi Emi za najbolju glumicu za ulogu princeze Dajane u poslednjoj sezoni Netfliksove serije „Kruna".

„Igranje ove uloge inspirisane neuporedivim, neverovatnim ljudskim bićem bila je moja velika privilegija", rekla je.

Međutim, to je bila jedina pobeda za poslednju sezonu „Krune".

Japanska istorijska epopeja „Šogun" dominirala je ostalim dramskim kategorijama.

Elizabet Debicki
Getty Images
Elizabet Debicki igrala je princezu Dajanu.

Serija je već oborila rekord za najviše osvojenih Emi nagrada u jednoj godini nakon što je osvojila 14 nagrada na prošlonedeljnom Kriejtiv art Emiju, uglavnom za postignuća iza scene.

Vlastitom uspehu dodala je još četiri trofeja na glavnom događaju, uključujući i onaj za najbolju dramu, te je postala prva neengleska serija koja je osvojila tu prestižnu nagradu.

Takođe su i japanski članovi glumačke ekipe Hirojuki Sanada i Ana Savai osvojili nagrade za najbonje glavne glumce.

Izvršni producent Džastin Marks zahvalio se onima koji su seriju podržali, uključujući Dizni, Hulu i EfIks

„Dali ste zeleno svetlo za veoma skupi japanski istorijski film sa titlovima čija se centralna ideja vrti oko takmičenja u poeziji.

Sanada
Reuters
Sanada se raduje nagradi sa kolegama

„Nemam pojma zašto ste to uradili, ali hvala vam na veri u ovaj neverovatan tim", rekao je.

Sanada, koji je takođe bio producent, održao je deo svog govora na japanskom.

„Želeli bismo da izrazimo najdublju zahvalnost svoj ekipi, rediteljima i majstorima koji su do sada nasledili i podržavali naše drame iz samurajskog perioda.

„Strast i snovi koje smo nasledili od vas prešli su okeane i granice. Hvala vam puno!", rekao je on.

Izdajice su pobedile Dreg trku

Bili Krudap je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca u drami za „Jutarnji šou", dok je Džodi Foster osvojila nagradu za najbolju glumicu u seriji za „Pravi detektiv".

Na dodeli Emi nagrada pojavio se i televizijski voditelj Džon Oliver, koji je osvojio nagradu za najbolju skriptu za seriju, i Vil Smit koji je osvojio nagradu za najbolje napisanu dramu Spori konji".

Voditelj emisije „Izdajice", Alan Kaming. osvojio je nagradu za najbolji rijaliti takmičarski šou, pobedivši „Rupolova dreg trku", koji je osvojio tu kategoriju u pet od poslednjih šest godina.

Kaming. je takođe proglašen najboljim voditeljem rijaliti takmičenja na prošlonedeljnom Kriejtiv Art Emmy-ju.

Nedeljna ceremonija obeležila je nedelju voditelju TV emisije i glumcu, koji je takođe upravo najavljen kao novi umetnički direktor Pitlochry pozorišnog festivala pozorišta u Škotskoj.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније