Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Šon Kahlan - BBC  [ BBC ]

09. 09. 2024. 20:11   >>  22:13

Princeza Kejt završila tretmane hemioterapijom

Princeza od Velsa u emotivnom videu objavila da je završila sa hemioterapijom, ali da joj predstoji dug put na kom će joj zdravlje biti prioritet.

Princeza Ketrin šeta
Kensington Palace
Video je snimljen u avgustu u Norfolku

Princeza od Velsa je otkrila koliko je olakšanje osetila od kada je završila sa tretmanom hemioterapijama, ali da je pred njom dug put na kojem će zdravlje biti prioritet.

U veoma emotivnom videu koji je objavila Kensingtonska palata, princeza Kejt opisuje „buran period" sopstvenog iskustva u borbi sa rakom kao „složen, zastrašujući i nepredvidiv".

Kejt Midlton je u martu saopštila da je započela lečenje od raka i zbog toga uglavnom nije prisustvovala javnim manifestacijama.

Do kraja 2024. trebalo bi da se pojavi na nekoliko događaja, verovatno oko Dana primirja u novembru i njen omiljeni godišnji koncert božićnih pesama.

Kejt je rekla da je ova godina bila „neverovatno teška" i „da se život kakav znate može promeniti u trenu".

Ova poruka predstavlja najnovije podatke o njenom zdravlju, i stiče se utisak da njome šalje pozitivne signale o napretku u lečenju, ali i da je pred njom dug put.

U ovoj fazi nije moguće reći da li ona više ne boluje od raka, saopštila je Kensingtonska palata.

„Uz poniznost, (bolest) vas takođe dovodi licem u lice sa vlastitim ranjivostima na način na koji nikada ranije niste razmišljali, a uz to vam daje i novu perspektivu na sve", kaže princeza, u neobično ličnom videu snimljenom prošlog meseca u Norfolku.

U video poruci, snimljenoj u jesenjim bojama, može se videti koliko je zadovoljna što je završila ovu fazu lečenja.

„Kako se leto bliži kraju, ne mogu da vam opisati kakvo je olakšanje što sam konačno završila hemioterapiju", kaže princeza, snimljena kako vozi i šeta sa porodicom.

Ketrin i Vilijam sa ćerkom zagrljeni
Kensington Palace
Ketrin je snimila video u kojem govori o borbi protiv raka

Izvori iz kraljevske porodice kažu da je pred princezom još dug put do oporavka i da će joj u narednim mesecima zdravlje biti na prvom mestu.

„Moj put do izlečenja i potpunog oporavka je dug i moram da nastavim da svaki dan doživljavam onako kako dolazi", kaže ona.

Uprkos teškim vremenima, ovo iskustvo dalo joj je „obnovljeni osećaj nade i uvažavanja života", dodala je.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Zdravstveni problemi počeli su u januaru kada je bila u bolnici zbog operacije abdomena.

U martu je princeza otkrila da ima rak,, u video poruci u kojoj je saopštila da je na lečenju i da moli za privatnost dok se ne oporavi.

Opisala je to kao „ogroman šok" posle „neverovatno teških nekoliko meseci".

Prvi put se pojavila u javnosti ove godini na paradi povodom rođendana kralja Čarlsa. u junu, kada je mahala sa balkona Bakingemske palate.

Uoči tog događaja, princeza je uz oprez najavila povratak u javnoat, ali je rekla da „još nije sve u redu" i da je imala „dobre i loše dane" u tretmanima raka.

Njeno poslednje pojavljivanje bilo je u julu kada je dobila ovacije na Vimbldonu dok je prisustvovala finalu muškog singla.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније