Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

09. 09. 2024. 21:10 >> 21:16

SITUACIJA SA MORBILAMA SE USLOŽNJAVA

Kavarić: Strah od vakcinacije je iracionalan

Strah od vakcinacije je iracionalan, a odluka da vakcinišu svoju djecu neki roditelji temelje na naučnim dostignućima a drugi kreću od osnove koja je pogrešna, kazao je u emisiji "Naglas" dr Nebojša Kavarić predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju.

Govoreći o sada već zabrinjavajućoj epidemiološkoj situaciji u državi jer imamo 25 potvrđenih slučajeva obolijevanja od morbila (malih boginja) on navodi da ne smijemo umanjiti značaj ove brojke i da epidemija svakog časa može da bukne te da se ne smijemo oslanjati na puku sreću koja nas je do sada služila.

"Evo ja predstavnik profesionalnog nevladinog udruženja i mi nemamo reakciju šire javnosti. Ovo je nacionalni događaj jer ugrožava direktno zdravlje djece", istakao je Kavarić.

Kazao je da je gledao kako izgledaju muke djece kojima se iskomplikuje situacija kada dobiju morbile.

"To nijedan roditelj ne želi da se desi njegovom djetetu. Raste mogućnost za velike i to najgore komplikacije sa smrtnim ishodom. To su upale pluća, encefalitis, ta djeca su u intezivnoj njezi, i mi sad možemo da gatamo čije će dijete dobiti morbile i možda umrijeti. Od zdravstvenig sistema se traži da bude efikasan i uvodi mjere, a onda se govori o ugrožavanju prava. Zaštita zdavlja i života je prioritet", poručuje Kavarić.

 

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević ističe kako se epidemiloška situacija usložnjava.

"Od 1994. kad smo uveli drugu dozu MMR vakcine mi smo bili slobodni i bili smo lideri među državama koje će eliminisati male boginje. Međutim 2003. efekti dezinformacija koje su se prenijele na nas su rezultat ovoga što se danas dešava. Nama se 2018. godine desila epidemija sa 200 oboljelih, a situacija je bila gora kod naših komšija u regionu", naveo je Laušević.

Kazao je da su tada zemlje u regionu zabranile djeci da idu u vrtiće ako nijesu redovno vakcinisana MMR vakcinom.

"Mi smo već desetak godina podložni dezinformacijama. Imali smo mjere koje prosto ne daju rezultate koliko god da se trudimo" istakao je Laušević.

Uvjerava da MMR vakcina ne izaziva autizam.

"Pored svih mjera koje sprovodimo mi sad ulazimo u sezonu respiratornih infekcija i ne smijemo da se oslanjamo na sreću", kazao je Laušević pojašnjavajući zašto predlazu zabranu boravka u vrtićima za nevakcinisanu djecu.

 

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Milena Cojić kazala je da rade i ne čekaju već sprovode mjere koje imaju cilj da podstaknu porast obuhvata vakcinacije.

"Mi se spremamo za eventualno pogoršanje epidemiloške situacije", navela je Cojić.

Kaže da je u avgustu dato 1.680 doza vakcine.

Na pitanje zašto preporuka IJZCG da se zabrani odlazak u vrtiće onoj djeci koja nijesu vakcinisana nije prihvaćena ona kaže da za to treba vremena.

"Mi smo inicijativu za izmjenu zakona a to je dugotrajan proces. Možemo da uvedemo mjeru zabrane vrtićima privremeno. Znamo kako je uvođena mjera po mjera za vrijeme pandemije korona virusa i znamo kakvo je nezadovoljstvo vladalo u to vrijeme", kazala je Cojić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније