Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.B. [ Portal RTCG ]

08. 09. 2024. 17:29 >> 20:00
2
Čitaj mi:

MINISTARSTVO SOCIJALNOG STARANJA

Penzije neće biti umanjene, a one iznad 450 eura biće povećane

Penzije neće biti umanjene, a one iznad 450 eura će biti i povećane, saopštilo je Ministarstvo socijalnog staranja.

Iz ovog resora tvrde da prosječna penzija (prema isplatnim podacima za jul ove godine) iznosi 515,55 eura, dok je najniža penzija u iznosu od 450 eura veća od najnižih penzija u većini drugih država u regionu.

Podsjetili su da je najniža penzije je u periodu 2024. godine u odnosu na 2020. godinu porasla 206,1 odsto, sa 147 na 450 eura. 

"To šznači da je minimalna penzija porasla 132,9 odsto više u odnosu na rast inflacije za period 2024/2020", dodaju u saopštenju. 

Iz Ministarstva socijalnog staranja takođe su podsjetili da će se od 1. oktobra povećati plate za oko 300.000 zaposlenih u Crnoj Gori.

"Najveći rast ostvariće oni koji sada primaju minimalnu zaradu od 450 eura, a koja će biti povećana na 600 eura (33 odsto) za srednjšokolce i 800 eura (78 odsto) za visokoškolce, dok će svim ostalima plata biti povećana po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog za pet odsto. Penzije će i u budućnosti biti sigurne i neće doći do njihovog smanjenja, naprotiv, doći do povećanje svih penzija iznad 450 eura", dodaju iz resora. 

Prema njihovim riječima, penzije će i dalje biti sigurne, jer je zakonom garantovana redovna isplata prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja iz budžetskih sredstava.

"Takođe, penzije u budućnosti neće biti manje, iako će lični koeficijenti za određene kategorije osiguranika biti manji, iz razloga što lični koeficijent nije jedini parametar koji se uzima u obzir prilikom obračuna penzije. Naime, dva bitna parametra, penzijski staž i vrijednost penzije za jedan lični bod takođe utiču na iznos obračuna penzije. Prioritet Vlade Crne Gore i Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodice i demografije će i u budućem periodu biti redovnost u isplati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i unaprjeđenje adekvatnosti penzijskih davanja", zaključeno je u saopštenju Ministarstva. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније