Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ Radio Slobodna Evropa ]

09. 09. 2024. 20:44 >> 20:48

na sjeveru Crne Gore

Mještani sela oko Andrijevice izmjestili autoput

Mještani više sela u blizini Andrijevice na sjeveru Crne Gore ipak neće morati da se sele - prvobitna trasa autoputa, koja je prelazila preko njihovih imanja i kuća izmještena je nakon višemjesečne borbe mještana.

"Ovo je velika pobjeda Kralja i Kraljana", kaže Igor Ćirović iz andrijevačkog sela Kralje čije su kuće, u najvećem dijelu bile na "udaru" prethodnog plana dionice od Mateševa do Andrijevice.

Radi se o drugoj dionici autoputa Bar-Boljare, koji treba da poveže krajnji jug i sjever Crne Gore. Do sad je urađena prva, 41 kilometar duga dionica od Podgorice do Mateševa, pored Kolašina.

Ova druga koja prolazi kroz andrijevački kraj na krajnjem sjeveru duga je 22 kilometra.

Prvobitna trasa predviđala je eksproprijaciju 142 hektara zemlje i rušenje 90 objekata od kojih 35 kuća u selima Kralja, Slatine i drugih.

No mještani su bili odlučni da ne žele da se sele.

"Odavde samo mogu silom da nas isćeraju", rekao je krajem maja Miko Račić iz sela Slatina za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Državni Monteput uvažio je njihove primjedbe i predložio novu trasu.

Uz želje mještana, kako su rekli, sagledali su i aspekte zaštite životne sredine i socijalnog uticaja koji bi proistekao realizacijom prvobitnog projekta.

"S obzirom na to da se postupak realizacije projekta izgradnje auto-puta vodi preko Evropske banke, za njih su veoma značajni očuvanje životne sredine i socijalni uticaj", rekao je na javnoj raspravi u Andrijevici, 4. septembra Milan Ljiljanić, direktor Monteputa.

Na javnoj raspravi je bila i predstavnica Evropske banke za obnovu i razvoj .

Zaključeno je da lokalno stanovništvo apsolutno daje prednost novoj trasi auto puta. Novim rešenjem zbog gradnje će biti porušena samo jedna vikend-kuća."Ovo je optimalno rešenje neuporedivo bolje od prethodnih, koja nijesu uvažavala demografske, sociološke, ekološke i druge aspekte a koji su morali biti ispoštovani. Mi smo mjesecima vodili svojevrsnu 'borbu' za prađedovska ognjišta" kaže Igor Ćirović.

Dodaje da bi gradnja autoputa po prvobitnom planu značila devastaciju sela i raseljavanje lokalnog stanovništva.

On se nada da će njegovo četvoro djece imati bolju perspektivu.

"Povezivanjem sa Podgoricom i primorjem na jednoj, i Srbijom na drugoj strani, otvaraju se parspektive za generacije koje će doći. Ovo živopisno selo ima veliku šansu da postane mali raj na zemlji".

Selo Kralje je okruženo sa dva nacionalna parka Prokletije i Biogradska gora i jednim parkom prirode Komovi.Ćirović, čija se porodica pored poljoprivrede bavi i turizmom, dodaje da mještani nijesu bili protiv izgradnje auto-puta već da se sačuva selo.

Za raniju javnu raspravu o uticaju na životnu sredinu koja je bila u junu i julu 2023. mještani nijesu ni znali.

Nova trasa autoputa prati tok rijeke Kraljštice. Njome je, što je mještanima posebno značajno, izbjegnuto "presijecanja" postojećeg regionalnog puta Andrijevica-Podgorica, te "cijepanje" sela na dva dijela.

U Kraljama prema popisu iz 2023. živi 168 stalnih stanovnika uz brojne povremene iz drugih krajeva Crne Gore i dijaspore.

No sada očekujemo da će se ljudi vratiti, kaže Ćirović:

"Zamislite, za samo sat vožnje ste na moru, zimi na skijalištu, ili u glavnom gradu. Očekujemo da se vrate porodice koje su napustile ovaj kraj, zapustili imanja i što je razumljivo trenutno jedino vide šansu u prodaji kuće, zemlje, šume - što je kratkoročan interes".

Selo ima Zavičajni muzej i petogodišnju školu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je tender za izgradnju te dionice, za koju je 200 miliona eura obezbijedila Evropska komisija.

Tender se odvija po pravilima EBRD-a. Plan je da se do kraja godine potpiše ugovor sa izvođačem.

Projektovano je da se dionica završi za pet godina, do 2029. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније