Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

09. 09. 2024. 10:31 >> 12:30
4
Čitaj mi:

o eutanaziranim životinjama

Joković: Stočari će biti isplaćeni, ali niko neće zaraditi; Đaković: Sir bezbjedan

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da su sve mjere u vezi sa životinjama zaraženim kju groznicom sprovedene na najvišem nivou i pozvao nadležne da utvrde ako je neko napravio propust, te da za to treba i da odgovara. On je poručio da će sprovesti sve zakonske mjere protiv medija koji su, kako tvrdi, širili neistine. Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković kazao je da je sir koji je u prodaji bezbjedan te da mogućnost prenosa zaraze na ljude preko proizvoda skoro nije prepoznata.

 Joković je na konferenciji za medije govorio  povodom fotografija, snimaka I tekstova koji su objavljeni u medijima u vezi sa neadekvatnim uklanjanjem uginulih životinja koje su eutanazirane zbog pojave Kju groznice.

"Čim smo dobili informaciju da se pojavila kju groznica formirali smo stručni tim i sproveli mjere nikad veće u regionu, a siguran sam da veće nijesu sprovedene ni u Evropi“, kazao je Joković.

Uklonjeno je 59 grla zbog kju groznice. 

"Ministarstvo nema nadležnost da se bavi zakopavanjem grla. To je nadležnost lokalne zajednice. Problem je nastao u Nikšiću, a inspektori su radili na tome da sve bude odrađeno kako treba", kazao je on. 

Istakao je da će država pomoći stočarima.  

"Učinićemo sve da nadoknadimo štetu oštećenim poljoprivredni prooizvođačima. Dobićete onoliko koliko je procijenjena vrijednost. Ako neko misli da na ovome zaradi, to je nemoguće. Ovdje smo svi gubitnici", kazao je on. 

Joković je poručio da će Miniistarstvo sprovesti sve zakonske mjere protiv medija koji, kako je rekao, šire neistine. 

"Preduzećemo sve zakonske mjere za one koje koji objavljuju netačne informacije. To neka služi na čast i onima koji to rade i onima koji to prenose. A na nama je da demantujemo i da tražimo samo ono što je suva istina", rekao je on. 

"Pojavljuju se snimci koji veze nemaju, da pored puteva postoje uginule životinje. Mi smo još priije 4,5 godina dobili novac za izgradnju postrojenja za skladištenje uginulih životinja, ali smo imali opstrukcije ekologa", kazao je on. 

Joković je objasnio da bi u postrojenjima bile uklonjena i grla uginulih i eutnaziranih žvotinja i proizvoda. On je kazao da treba da bude raspisan tender ali uz ekološku procjenu da se takav objekat izgradi u Nikšiću.

Na pitanje novinara da li se nesmetano vrši otkup sira i da li se sir zaraženih krava može naći u prodaji, direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković je kazao da ni Evropska agencija za bezbjednost hrane, ni OIE ne prepoznaju ovu bolest kao bolest prenosivu hranom i da je mogućnost zaraze konzumiranjem proizvoda zaraženih krava neznatna.

"Na tržnicama, pijacama i marketima se mogu naći samo provjereni proizvodi, provjerenih proizvođača. Svaki sir koji je na tržištu je od provjerenih proizvođača...  Niko ne prepoznaje prenos zaraze preko proizvoda“, kazao je Đaković i doodao da na gazdinstvima koja su registrovana, a bave se proizvodnjom sira nije registrovana groznica..

Joković je kazao da ne vidi svoju odgovornost i poziva nadležne da ispitaju ko je odgovoran i da taj treba da odgovara. 

On je kazao da se otprilike na osnovu cijena grla može okvirno procijeniti šteta, ali da će to naknadno biti saopšteno. Istakao je da to neće uticati na ulaganja u poljoprivredu. 

Ministar je rekao da nemamo dovoljan broj veterinara u zemlji koj bi odgovorili na situaciju kada bi kju groznica uzela maha. 

Kju groznicom se najčešće zaraze veterinari i stočari, ali u najvećem broju slučajeva budu bez simptoma. 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније