Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

09. 09. 2024. 18:40 >> 18:40

PROJEKAT NVU "STAZE"

Osnaženo 15 djevojaka i djevojčica s invaliditetom za prepoznavanje i zaštitu od nasilja

U okviru projekta "Snaga je u raznolikosti: Osnažimo žene i djevojčice sa invaliditetom!", koji je realizovalo Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju "Staze", 15 djevojaka i djevojčica s invaliditetom je osnaženo kroz različite aktivnosti da prepoznaju, reaguju i zaštite se ukoliko su izložene nasilju, kao i da budu samostalnije u svakodnevnom životu, saopšteno je na konferenciji tog udruženja.

Koordinatorka projekta iz NVU Staze, Marija Boljević, kazala je da je cilj projekta bio podizanje svijesti i promovisanje zašite prava žena i djevojčica sa teškoćama u razvoju.

"Tokom realizacije projekta, organizovane su fokus grupe sa djevojkama, njihovim roditeljima, kao i predstavnicima nevladinih organizacija i državnih institucija. Kroz ove aktivnosti, učesnici su identifikovali ključne potrebe i izazove sa kojima se suočavaju djevojke sa invaliditetom, što će poslužiti kao osnova za buduće projekte“, navela je Boljević.

Prema njenim riječima, jedan od ključnih segmenata projekta bila je kampanja na društvenim mrežama, koja je sprovedena putem Instagram i Facebook stranica.

"Kampanja je trajala od 5. aprila do 2. jula i uključivala je video animacije i grafičke postove. Prema izvještaju agencije koja je vodila kampanju, broj pratilaca na društvenim mrežama je porastao za više od 1.000, dok su dominantni pratiooci bile žene sa i bez invaliditeta, uzrasta između 25 i 44 godine“, kazala je Boljević.

Ocijenila je da je kampanja postigla značajnu vidljivost i interakciju sa ciljnim grupama, a da je projekat doprinio osnaživanju 15 djevojaka i djevojčica sa invaliditetom, što je bio i njegov glavni cilj.

Predstavnik Fonda za aktivno građanstvo (fAKT), Nenad Golubović, istakao je da je projekat “Snaga je u raznolikosti: Osnažimo žene i djevojčice sa invaliditetom!” dio šireg programa "Podržani=Osnaženi", koji je počeo u januaru 2023. godine.

Podsjetio je da je taj trogodišnji program namijenjen pružanju finansijske podrške nevladinim organizacijama, za što je opredijeljeno ukupno 840 hiljada eura.

"Do sada je, u okviru ovog programa, podržano 49 nevladinih organizacija i neformalnih grupa sa iznosom od oko 477 hiljada eura. Trenutno je u toku konkurs za javno zastupanje, sa rokom do 18. septembra 2024. godine, a organizacije mogu aplicirati za grantove u rasponu od 15.000 do 30.000 eura“, naveo je Golubović.

Autorka Istraživanja o diskriminaciji nad ženama i djevojčicama, dr Tamara Milić, kazala je da je ono imalo za cilj da utvrde funkcionalni status i potrebe u pogledu opšteg aktuelnog stanja, te specifičnosti u pogledu života žena i djevojčica s invaliditetom.

„U okviru istraživanja željeli smo utvrditi izazove sa kojima se suočavaju žene i djevojčice s invaliditetom/smetnjama u razvoju, sagledati njihovu društvenu uključenost, prepoznati forme diskriminacije i nasilja kojima su izložene, kao i dobiti koncept njihove buduće edukacije, ciljane kampanje, inovativnih usluga“, navela je Milić.

Kazala je da su u tu svrhu realizovani intervjui sa donosiocima odluka i fokus grupe sa djevojkama sa smetnjama u razvoju i roditeljima djevojaka sa smetnjama u razvoju.

„Kad su pitanju fokus grupe sa djevojkama sa smetnjama u razvoju, one su ukazale da je u kampanji treba ukazati što sve one mogu i kako treba da se spriječi nasilje nad njima. Predložile su da teme radionica budu samozastupanje, muško-ženski odnosi, kako da budu samostalnije, da saznaju više o nasilju, samozaštiti, komunikacije. Takođe su kazala da bi u pogledu usluga, bilo značajno da postoji neki dnevni boravak za njih, da se rade radionice na ženske teme, da budu radno angažovane, da imaju mjesto za izlaske i druženje.“, rekla je Milić.

Roditelji su tokom fokus grupa izrazili bojazan za život djece nakon što ih više ne bude.

„Tokom rada roditelji su ukazali na važnost servisa psiho-socijalne podrške. Takođe smo govorili o konceptu samostalnog života i konceptu podržanog stanovanja, gdje bi njih nekoliko boravile uz nadzor u stanu, osamostaljivale se. To može biti vikend koncept“, rekla je Milić.

Ne postoji strategija koja bi se bavila djevojkama sa smetnjama u razvoju

Govoreći o zaključcima istraživanja, Milić je ukazala da ne postoji strateško promišljanje niti bavljenje djevojkama sa smetnjama u razvoju, a da su posebno zanemarene one sa intelektualnim smetnjama.

„Ni za roditelje nema ozbiljnijih modela podrške.O izazovnim situacijama i nasilju se ne govori, ne promišlja, što utiče na samopuzdanje i samostalnost djevojaka. Izostajuće je anticipiranje budućnosti djevojaka, što utiče na opšti status uključenosti, samostalnosti, održivosti inkluzivnih ideja“, ukazala je Milić.

Prema njenim riječima, ne postoji javni koncept koji bi ciljano tretirao izazove sa kojima se susrijeću, posebno u pogledu samostalnog života, socio-emocionalnih kompetencija, ne tretiraju specifično, već su mjere uopštene.

„O nasilju nad njima se gotovo i ne govori. Kao da se njihove potrebe ne priznaju, negira i/ili ignoriše nasilje i time one stavljaju u drugi plan. Izostaje pristup kvalitetnim informacijama, u pristupačnim i lako razumljivim formatima“, kazala je Milić.

Ocijenila je da bi na nivou svake opštine ili regije bi trebalo formirati timove koji će raditi sa ženama i djevojčicama s invaliditetom.

Govoreći o preporukama, Milić je kazala da je potrebno javno isticanje i zagovaranje njihovih prava, kampanje koje bi otvoreno ukazale na njihov status i potrebe, uz njihovo puno učešće, podizanju svijesti u smislu prepoznavanja diskriminacije i nasilja.

“Takođe bi trebalo da imaju punu podršku sistema - da prvenstveno znaju svoja prava, kako da ih koriste, kome i na koji način da se obrate za ostvarivanje istih ili bilo koje uskraćivanje prava. Kroz obuke treba podizati njihovu svijest da su jednako vrijedne i da su njihova prava jednako bitna-posebno u dijelu zaštite od nasilja i zloupotrebe. Nužno je da se o nihovim pravima i potrebama ciljano razgovara, uradi tematizovani edukativni koncept“, istakla je Milić.

Jedna od učesnica projekta, Mejra Muradbašić, izrazila je zahvalnost NVU Staze kao i svima koji su učestvovali u projektu.

„Ovaj projekat je za mene bio veoma važan, i uživala sam u radionicama koje smo imali. Smatram da su bile korisne jer smo naučili kako da reagujemo kada nas neko tretira neadekvatno“, navela je Muradbašić.

Ona je posebno istakla važnost edukacije kroz radionice koje su se bavile temama kao što su diskriminacija i nasilje nad ženama.

„Ja znam da treba da pozovem policiju ako me neko uznemirava, ali neki to ne znaju. Ovaj projekat je bio važan u pružanju podrške i osnaživanju žena i djevojčica“, kazala je Muradbašić.

Projekat Projekat “Snaga je u raznolikosti: Osnažimo žene i djevojčice sa invaliditetom!” je podržan kroz program Podržani=Osnaženi koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније