Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

09. 09. 2024. 06:43 >> 10:11
5
Čitaj mi:

CAMAJ ZA PORTAL

"Rezoluciju o stradanju albanskog naroda predložiću tokom jesenjeg zasjedanja"

Skupština Crne Gore bila je veoma aktivna od samog početka ovog saziva, pa i ovih posljednjih šest mjeseci. Čak i u vremenu kada institucije koriste godišnji odmor, predstavnici zakonodavne vlasti su bili pripravni i veoma aktivni, prvo zbog hitnosti donošenja nekih akata a i zbog ping-pong igre predsjednika države i skupštine, vraćanjem nekih zakona na ponovno odlučivanje, ocijenio je u razgovoru za Portal RTCG potredsjednik parlamenta i funkcioner Albanskog foruma Nikola Camaj.

On je rekao da je Skupština ispunila svoje ustavne obaveze. 

"Možemo samo da se pohvalimo učinjenim, i brojem usvojenih zakona, i kvalitetom tih zakona. Dokaz tome jeste i dobijanje IBAR-a. Ako u nečemu zaostajemo to su zakoni u vezi izborne reforme, za što nije kriva direktno Skupština, već radno tijelo koje je, iako je bilo dosta ažurno na početku, imalo zastoj zbog opstruiranje od strane opozicije", navodi Camaj.

On je istakao da decentralizacija u Crnoj Gori ne podrazumijeva samo direktni izbor predsjednika opštine i lokalne izbore u jednom danu.

"Decentralizacija podrazumijeva mnogo širi koncept, prvenstveno veću autonomiju u ubiranju poreza i planiranju prostora. Takođe, decentralizacijom se moraju obuhvatiti i osnovno školstvo i primarno zdrastvo. Svakako, i izborna reforma ide u prilog decentralizaciji jer bi direktan izbor značio i veću autonomiju, više ingerencija, a i više obaveza", ukazuje Camaj.

Ranije je Camaj najavio da će poslanici njegove koalicije podnijeti inicijativu u Skupštini da bude usvojena rezolucija o stradanju albanskog naroda u Crnoj Gori. Istakao je tada da je riječ o slučajevima iz 1915. godine, kada je, kako je naglasio, stradao veliki broj pripadnika albanskog naroda u Crnoj Gori. 

Napšeg sagovornika pitali smo kada tu inicijativu planira da formalizuje. 

"Inicijativu planiram podnijeti tokom jesenjeg zasjedanja, a kada će se uvrstiti u dnevni red zavisi od mnogo faktora. Kao što se zna, u Skupštini, pa čak i u najavi, ima i drugih rezolucija, pa bi moja ideja bila da se sve one usvoje u istom danu; pomirimo se sa prošlošću i idemo dalje", poručio je Camaj. 

Govoreći o evropskim integracijama, Camaj je rekao da Crna Gora, ako bi nastavila tempom kao od početka djelovanja ove većine, mogla bi zakoračiti u EU do 2028. godine.

"Ima jedna poslovica koja kaže da kada bi posvećenost bila na kraju nekog posla kao na početku, uspjeh nikada ne bi falio, stoga računam da ne bi trebalo da nam fali entuzijazma i volje, a računam i pameti da mi budemo 28. članica EU, upravo 2028. godine. U svim mojim međunarodnim kontaktima promovišem tezu o tome da bi Crnu Goru trebalo uvesti u EU po modelu Bugarske i Rumunije, bez dodatnih filtera. To iz razloga što u Crnoj Gori postoji 85 odsto EU raspoloženja kod građana, i ovaj momenat bi trebalo iskoristiti, jer odugovlačenjem - bojim se da bi mogao rasti euroskepticizam", rekao je Camaj. 

Osvrnuo se i na vladavinu prava. 

"Ovome moram dodati da i to da su sve tri grane vlasti dokazale odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao glavnih kočničara evropskih integracija u prošlosti", zaključio je Camaj. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније