Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sonja Oksli - BBC sport  [ BBC ]

23. 07. 2024. 08:09   >>  10:14

Olimpijske igre u Parizu 2024: Ruski sportisti učestvuju, ali ih neće biti na tabeli medalja

Sportisti iz Rusije i Belorusije će se takmičiti kao individualni neutralni sportisti (AIN), zbog čega neće biti dozvoljene njihove nacionalne zastave ili himne.

Olimpijske igre
PA Media

Postoji velika šansa da tabela medalja i najuspešnijih zemalja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. neće biti kompletna.

Sportisti iz Rusije i Belorusije će se takmičiti kao individualni neutralni sportisti (AIN), zbog čega neće biti dozvoljene njihove nacionalne zastave ili himne.

Međutim, ni njihovi uspesi se neće ubrajati u tabelu medalja.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, koju je podržala Belorusija, tim dvema zemljama je zabranjeno da šalju timove u ekipnim sportovima.

Individualni sportisti koji su ispunili stroge kriterijume Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), pre svega oko toga da li podržavaju rat ili imaju vojne veze, mogu da učestvuju.

Rusija je kroz istoriju uvek bila jedna od zemalja sa najvećim brojem sportista na olimpijskim igrama, čak i tokom sankcijama posle doping skandala, i uvek su osvajali veliki broj medalja.

Ovog puta će biti znatno drugačije.

MOK je pozvao samo 36 ruskih i 24 beloruskih sportista, od kojih je samo 15 Rusa i 17 Belorusa prihvatilo pozive, što je značajan pad u odnosu na Igre u Tokiju pre tri godine.

Rusija je tada poslala 335 sportista, a Belorusija 101.

Iako je Rusija rekla da ne planira da bojkotuje Igre, njen Savez za dizanje tegova naveo je „princip nesportske selekcije" kao razlog da odbije učešće deset njihovih sportista.

Devetoro njih je prethodno prihvatilo poziv za učešće na Olimpijskim igrama, navodi MOK.

Džudo savez Rusije je zauzeo sličan stav, rekavši da ne prihvata „ponižavajuće uslove", zbog čega je odbio poziv za četvoro sportista.

Zbog zabrane Svetske atletske federacije, u Parizu neće biti ruskih i beloruskih atletičara.

Dakle, kako smo došli do ove tačke i kako će Olimpijske igre izgledati za sportiste koji su prihvatili uslove MOK?

Rusija OI
Reuters

Šta je AIN?

Sportisti sa ruskim ili beloruskim pasošima kojima je odobreno učešće u Parizu, učestvovaće kao AIN, to jeste individualni neutralni sportista.

Ovo su četvrte uzastopne olimpijske igre na kojoj se Rusi takmiče pod tim akronimom.

Pre invazije na Ukrajinu, Rusija je na međunarodnoj sportskoj sceni već bila pod sankcijama zbog doping skandala pod okriljem države.

Poslednji put su se takmičili pod sopstvenom zastavom i himnom takmičili na Igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Na Zimskim igrama u Pekingu 2022. i Letnjim OI u Tokiju 2021, oni koji su mogli da dokažu da nisu koristili doping takmičili su se pod zastavom Ruskog olimpijskog komiteta (ROC).

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. bili su kao OAR, to jest „Olimpijski sportisti Rusije".

U oba slučaja, bili su na zbirnoj tabeli osvojenih medalja.

Međutim, ovog puta kao AIN neće zato što ih MOK ne računa u tabeli nacija, ali i zato što nastupaju kao pojedinci, a ne grupno kao predstavnici države.

Kako Rusi imaju pravo da se takmiče?

MOK je prvobitno zabranio ruske i beloruske sportiste zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, koju Belorusija podržava.

MOK je kasnije odlučio da će njihovi sportisti moći da učestvuju kao neutralni, ali samo ako ispune stroge uslove, navodeći da to znači i „poštovanje ljudskih prava".

Među uslovima su:

  • Sportisti ne smeju aktivno da podržavaju rat;
  • Sportisti ne smeju da imaju ugovore sa ruskim ili beloruskim vojnim ili nacionalnim bezbednosnim agencijama (a mnogi ruski klubovi imaju direktne veze sa vojskom i bezbednosnim službama);
  • Timovima je zabranjeno učešće.

To u praksi znači da su sportisti prvo morali da se kvalifikuju za Igre, a zatim da prođu dvostruku proveru: prvo međunarodnog saveza njihovog sporta, a zatim i MOK-a.

MOK je čak uspostavio Individualni panel za procenu kvalifikovanosti neutralnih sportista (AINERP), kako bi procenio podobnost sportista.

Tek ako prođu obe provere, MOK ih pozove da učestvuju na Igrama.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Koji Rusi će se takmičiti na Parizu 2024?

Bivši prvi teniser sveta Danil Medvedev je verovatno najistaknutije rusko ime koje će učestvovati.

Među 15 Rusa koji su prihvatili poziv je još šest tenisera, gimnastičarka i plivač, troje kanuista i isto toliko drumskih biciklista.

Prema MOK-u, devet od deset pozvanih rvača je prvobitno prihvatilo poziv, ali su kasnije odbili.

Od 21 sportiste poziv su, između ostalih, odbili teniseri Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Darija Kasatkina i drumski biciklista Aleksandar Vlasov.

Sedamnaestoro Belorusa je prihvatilo poziv, među njima i gimnastičar Ivan Litvinovič, koji će braniti zlato iz Tokija.

A tu su i još jedan gimnastičar, tri plivača, dvojica kanuista, dva strelca, dva veslača, dvojica rvača i dizača tegova, i po jedan drumski biciklista i tekvondista.

Među sedam Beloruskinja koje su odbile poziv su i dvostruke grend slem šampionke u tenisu Arina Sabalenka i Viktorija Azarenka.

Pod kojom zastavom će se takmičiti Rusi?

Ako se individualni neutralni sportista nađe na podijumu, na ceremoniji dodele medalja biće podignuta tirkizno-bela zastava sa logom Individual Neutral Athlete/Athlete Individuel Neutre (AIN).

Sportisti mogu da koriste ovaj amblem na njihovom dresu, koji mora biti beo ili jednobojan.

Uz to, ne smeju da ističu bilo kakve ruske ili beloruske boje, zastave ili ambleme, koji su takođe zabranjeni na borilištima.

Koja će himna svirati ako Rusi osvoje zlato?

Nećete čuti rusku ili belorusku himnu na ceremonijama dodeljivanja medalja u Parizu 2024.

Ako individualni neutralni sportista osvoji zlato, onda će biti intonirana posebno napisana himna bez teksta.

Da li je Putin pozvan na Olimpijske igre?

Ni ruska, kao ni beloruska vlada, ili državni zvaničnici nisu pozvani ili akreditovani za ovogodišnje Igre u Parizu.

Iako je bio za to da takmičari iz njegove zemlje idu na OI, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da je potrebna dalja procena šta bi neutralni status značio za sportiste njegove zemlje.

„Ako su veštački uslovi MOK-a napravljeni tako da odseku najbolje ruske sportiste i na Olimpijskim igrama prikažu da ruski sport umire, onda morate da se odlučite da li ćete uopšte ići tamo", rekao je on.

Sličan stav je zauzela i Ruska džudo federacija, sport u kojem i Putin ima crni pojas, rekavši da odbacuje bilo kakav metod selekcije „sa ciljem da se slomi duh ruskih sportista".

Rusija je kritikovala MOK i njegova ograničenja za sportiste, a portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je ovo sportsko telo „skliznulo u rasizam i neonacizam".

Kakav prijem Rusi mogu da očekuju u Parizu?

Kada je objavio odluku da dozvoljava individualnim neutralnim sportistima da učestvuju na Igrama, MOK je naveo da je jedno od njegovih razmatranja bilo to da „ogromna većina sportista" ne želi da „kažnjava kolege sportiste za postupke njihove vlade".

Nacionalni olimpijski komitet Ukrajine preporučio je svojim sportistima da izbegavaju kontakt sa Rusima i Belorusima u Parizu 2024. kako bi se sprečile moguće „provokativne akcije".

U preporukama je sugerisano i da ukrajinski sportisti ne bi trebalo da učestvuju na konferencijama za novinare ili intervjuima sa sportistima iz te dve zemlje i da izbegavaju da se slikaju sa njima na ceremoniji dodele medalja.

Od početka rata, mnogi ukrajinski sportisti izbegavaju rukovanje sa ruskim i beloruskim protivnicima.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je prošle godine da bi dopuštanje Rusiji da se takmiči na OI pokazalo da je „teror na neki način prihvatljiv", dodajući da u sportu nema neutralnosti dok sportisti njegove zemlje ginu na bojnom polju.

Pojedine zemlje su čak pretile bojkotom Igara, ali su od toga odustale.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je u martu da ruski i beloruski sportisti „nisu dobrodošli" na Igrama.

Vlada Velike Britanije, koja je ranije podržala zabranu MOK-a za Ruse i Beloruse, izrazila je podršku u aprilu odluci ovog sportskog tela da im dozvoli da se takmiče u Parizu kao neutralni.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније