Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

23. 07. 2024. 08:26 >> 08:27
Čitaj mi:

ZABRINJAVAJUĆE

Ajkule pored obala Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promjene njihovog ponašanja.

Morski biolozi testirali su 13 ajkula uzetih iz priobalnih voda u blizini Rio de Žaneira i otkrili da sve imaju visok nivo kokaina u mišićima i jetri, piše britanski Telegraf. Otkrivene su koncentracije kokaina i do 100 puta veće od onih koje su ranije otkrivene kod drugih morskih životinja.

Naučnici su svoje nalaze opisali kao „zabrinjavajuće“ za morski ekosistem.

U članku za časopis „Science of the Total Environment“ oni su naveli da droga u ajkulama vjerovatno potiče iz odvoda ilegalnih laboratorija u kojima se proizvodi kokain ili iz kanalizacije, odnosno urina i izmeta korisnika droga.

Tim naučnika je naveo da je moguće i da su se ajkule hranile paketima kokaina koje su krijumčari droge izgubili ili bacili u more, ali da je to manje vjerovatno.

„Rezultati su pokazali hroničnu izloženost kokainu zbog ljudi koji koriste kokain u Rio de Žaneiru i zbog ispuštanja ljudskog urina i fekalija kroz kanalizaciju, kao i iz ilegalnih laboratorija“, izjavila je Rejčel En Hauzer-Dejvis, britanska naučnica i članica istraživačkog tima.

Ona navodi da pored obala Brazila obično nema mnogo odbačenih paketa kokaina, za razliku od Meksika i Floride, što znači da je malo vjerovatno da su ajkule došle do njih.

Ističe da je kokain je vjerovatno štetan po zdravlje životinja, ali da se još ne zna da li droga utiče na njihovo ponašanje, čineći ih agresivnijim i nepredvidivijim.

„To može biti slučaj, jer kokain cilja mozak… Potrebna su dalja istraživanja“, kaže ekotoksikolog Enriko Mendes Sađoro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније