Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J. [ RTS ]

23. 07. 2024. 17:20 >> 17:20

koncentracija 100 puta viša

Ajkule iz voda pored Brazila pozitivne na kokain

Droga je pronađena kod svih 13 testiranih brazilskih dugonosih ajkula, sa koncentracijom čak 100 puta višom nego što je ranije prijavljeno prilikom ispitivanja drugih vodenih organizama.

Naučnici su potvrdili da su ajkule koje žive u vodama kod obala Brazila bile pozitivne na kokain. Dugo su sugerisali da bi na morske životinje mogla uticati droga koju šverceri bacaju u vodu. Inače, tone kokaina pronađene su u vodama Floride, Južne i Centralne Amerike.

Studija fondacije „Osvaldo Kruz“ iz Brazila sada je pružila dokaze da su ajkule u stvari pogođene drogama i supstancama koje zagađuju okean.

Naučnici su analizirali tkivo 13 brazilskih ajkula koje su uhvaćene oko manjih ribarskih plovila. Ova vrsta provodi skoro cio svoj život u priobalnim vodama i zbog toga su najvjerovatnije bile više pod uticajem droga.

Mišićno i jetreno tkivo ajkula je testirano pomoću standardne tehnike koja se zove tečna hromatografijai masenom spektrometrijom – gdje su molekuli razdvojeni u tečnosti, kako bi se potražio kokain i benzoilekgonin, glavni metabolit u ovom narkotiku.

Svih 13 ajkula bilo je pozitivno, sa koncentracijom čak 100 puta većom od one koja je ranije prijavljena za druga vodena bića, otkrili su naučnici.

To je prva studija koja je otkrila prisustvo kokaina u tijelima ajkula i otkrila da je supstanca zastupljenija u mišićnom tkivu nego u jetri ajkule.

Međutim, studija kaže da je polje istraživanja „veoma ograničeno" i da uticaj kokaina ili benzoilegonina na vodeni svijet nije u potpunosti poznat.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science of the Total Environment.

U junu prošle godine, američka obalska straža zaplijenila je više od 6.400 kilograma kokaina u Karipskom moru i Atlantskom okeanu, čija je vrijednost procijenjena na 186 miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније