Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Entoni Zurčer - BBC dopisnik iz Severne Amerike  [ BBC ]

23. 07. 2024. 08:44   >>  11:20

Izbori u Americi 2024: Ima li Kamala Haris sve što je potrebno da pobedi Trampa

Demokrate se okupljaju oko Kamale Haris, prikupljena je rekordna suma novca za samo 24 sata, ali šta bi sve mogao da bude izazov za Kamalu Haris?

kamala haris
WILL OLIVER/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Manje od 24 sata nakon što je Džozef Bajden objavio da odustaje od izbora, raščišćava se put američkoj potpredsednici Kamali Haris da dobije zvaničnu kandidaturu Demokratske stranke i suprotstavi se republikancu Donaldu Trampu u novembru.

To može da bude lakši deo puta.

Najveći izazov - pobediti Trampa u novembru - tek predstoji.

Njeno uzdizanje na vrh liste demokratama bi ulilo dodatnu snagu, ali otkriva i slabosti koje nisu brinule Bajdena.

Prema poslednjim anketama, Haris neznatno zaostaje za Trampom, što je otprilike slična pozicija u kojoj se Bajden našao pre nego što je objavio da se povlači od kampanje i iz izbora.

Ali kako se kandidatura Kamale Haris pomera od „ako" ka izvesnoj, moguće je da se ti brojevi u anketama promene u njenu korist.

Bar na trenutak, demokrate su posle više od tri nedelje intenzivnog češkanja po glavi i otvorenih iskazivanja zabrinutosti oko Bajdenovih godina i mentalnih i fizičkih sposobnosti, dobile krila i nalet energije.

Svi glavni potencijalni rivali Haris među demokratama su joj već dali podršku, kao i bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je i dalje jedan od najuticajnijih igrača u Demokratskoj stranci.

U novembru se očekuje tesna izborna utakmica, što samo odražava duboke partijske rovove u američkoj politici i gađenje koje mnogi glasači imaju prema Trampu kao kandidatu.

Primarni izazov - i prilika za Haris - biće da iskoristi ovu averziju prema Trampu, privuče centrističke glasače u ključnim državama, podstakne demokratsku bazu, koja je poslednjih nekoliko nedelja bila u očajanju i tako anulira rastući entuzijazam pristalica bivšeg predsednika.

Resetovanje?

Ovaj obnovljeni osećaj entuzijazma među demokratama za simbol ima dolar.

Prema tvrdnjama iz izbornog štaba Kamale Haris, u samo 24 sata od Bajdenovog odustajanja prikupljeno je više od 80 miliona dolara novih donacija, što je najveći jednodnevni ukupan iznos od svih kandidata u ovom izbornom ciklusu.

Uz blizu 100 miliona dolara koje je nasledila iz Bajdenove kase, to joj daje čvrstu finansijsku osnovu za predstojeću (potencijalnu) predizbornu kampanju.

kamala haris, pristalice Kamale Haris
JOHN G MABANGLO/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Raste optimizam među pristalicama demokrata

Ako ostane kandidat Demokratske stranke, Haris će izbiti republikancima i jedan od najčešćih aduta - Bajdenove godine i mentalna oštrina.

Mesecima unazad iz Trampovog štaba, a i svi republikanci, udarali su na Bajdena, govoreći kako je slab, ne pamti, lako se zbunjuje, što je dodatno pojačano posle katastrofalnog nastupa u televizijskoj debati sa Trampom.

Haris, koja ima 59 godina, biće energičnija u kampanji i sposobna da iznosi argumente i politiku stranke koju predstavlja,

Upravo bi godine mogle sada da budu njen adut u rukavu - mogla bi da preokrene priču i udari na Trampa, jer će on, sa 78 godina, biti najstariji kandidat u istoriji predsedničkih izbora.

Haris bi mogla da dobije i podršku crnih glasača, za koje ankete pokazuju da su se poslednjih meseci udaljavali od Bajdena.

Ako to ukombinuje sa većom podrškom drugih etničkih manjina i mlađih birača, što su bile glavne poluge pobede Baraka Obame 2008. i 2012., to bi moglo da joj pomogne da se izbori sa Trampom u nekolicini država gde će rezultati biti presudni.

Njeno iskustvo kao tužioca takođe bi moglo da bude jedan od aduta.

Iako je njena biografija dovela do podrugljivih napada „Kamala je policajac", sada bi njen predpolitički život mogao da joj pomogne u kampanji protiv Trampa.

Velika je zagovornica prava na abortus, što se pokazalo kao jedno od najjačih pitanja za motivaciju demokratske baze na nedavnim izborima.

„Mislim da ona podseća žene iz predgrađa širom zemlje, posebno u državama gde se vodi ključna bitka, na reproduktivna prava", rekao je bivši njujorški kongresmen Stiv Izrael, za BBC-jev podkast Amerikast.

Ranjivosti

Uz sve njene potencijalne vrline, postoji razlog zašto su neke demokrate u početku oklevale da pritisnu Bajdena da se povuče iz predsedničke trke, imajući u vidu da je bilo jasno ko bi ga nasledio.

Ocene o učinku Kamale Haris kao potpredsednice su podeljene.

Na početku mandata, imala je zadatak da se pozabavi osnovnim uzrocima migracione krize na granici SAD i Meksika.

Brojni pogrešni potezi i izjave poput nespretnog intervjua iz 2021. godine sa Lesterom Holtom, voditeljem NBC-ja, narušili su njen ugled, učinivši je idealnom metom za napade republikanaca.

Republikanci je nazivaju Bajdenovom „Caricom granice", pokušavajući da je okrive za ono što istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je nepopularna politika administracije predsednika.

„Imigracija je slaba tačka za demokrate", rekao je Izrael.

„Ovo je veoma važno pitanje za birače koji žive u tim predgrađima. Oni veruju da se našim imigracionim sistemom ne upravlja dovoljno snažno."

Tramp će, veruje se, pokušati da upotrebi tužilačku pozadinu potpredsednice protiv nje - kako kritikovanjem njenog dosadašnjeg rada u sprovođenju reforme krivičnog pravosuđa, tako i napadom na njene poteze kao tužiteljke.

Još jedna njena slaba tačka je njen mlak nastup tokom prethodnih izbora.

Kada se kandidovala za Senat 2016. godine, simbolično se suprotstavila republikancima u jakoj demokratskoj bazi - Kaliforniji.

Njena samostalna trka za demokratskog kandidata na izborima 2020. neslavno je propala.

Prvi utisci

Jedan od najvećih izazova za Kamalu Haris, biće da napravi otklon od nekih Bajdenovih poteza i politike.

Čak i ako to učini - a u prvom, kratkom nastupu otkako je predložena za kandidatkinju demokrata pohvalila je Bajdenovu zaostavštinu - ona još nema tu moć da dopre do mnogih birača.

Stoga očekujte žestoke pokušaje republikanaca da je predstave kao previše rizičnu i neproverenu osobu za predsedničku ulogu.

Zapravo, Tramp je sada jedini koji može da tvrdi da je proveren - da je već bio predsednik i da ljudi znaju kakav je.

kamala haris, pristalice Kamale Haris
JOHN G MABANGLO/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Potpredsednica ima priliku da u danima koji slede ostavi novi prvi utisak na američku javnost.

Ako ne dobije podršku, moguće je da ćemo na konvenciji demokrata u avgustu u Čikagu gledati borbu više kandidata.

Partija će se tada ili ujediniti i podržati drugog kandidata ili će se raspasti.

Prethodne četiri nedelje pokazale su da se kolo sreće oko borbe za ulazak u Belu kuću lako može preokrenuti.

Haris ima u rukama moćnu kartu za takmičenje u američkoj politici - sada mora da pokaže i da je sposobna da učestvuje u toj trci.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније