Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

23. 07. 2024. 10:07 >> 10:10
Čitaj mi:

Gustavo Petro

Kolumbijski predsjednik proglasio zakon o zabrani održavanja korida

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro proglasio je zakon kojim se zabranjuju koride u zemlji, čime je obilježio kraj prakse priznate u Ustavu kao dio njene kulture.

Pred velikim brojem ljudi okupljenih sinoć u centru Bogote Petro je proslavio potpisivanje tog zakona poznatog kao "Nema više 'ole'", kojim se, prema kolumbijskom predsjedniku, okončava "pravo na ubijanje" životinja pod "opravdanjem spektakla".

"Kultura, a još manje sudovi, ne mogu da kažu da je dio kulture ubijati osjetljiva bića, živa bića, radi zadovoljstva", rekao je Petro.

To je bio osvrt na odluku Ustavnog suda iz 2018. kojim je odobreno održavanje korida u gradovima i selima sa tradicijom borbi sa bikovima.

"Ako se zabavljamo ubijanjem životinje, onda ćemo se zabavljati ubijanjem ljudi", rekao je Petro pred aktivistima za odbranu prava životinja i građanima koji su skandirali "Nema više 'ole'", slogan koji je pratio tok usvajanja predloga zakona usvojenog u Kongresu krajem maja.

Zakon važi za cijelu zemlju a zabranjuje i druge spektakle vezane za borbu s bikovima, dok mjesta gdje su se odigravale koride mogu da budu pretvorene u kulturne prostore.

"Danas prekidamo dugu istoriju patnji", rekao je je Hezus Merčan, aktivista za prava životinja, praćen aplauzima.

Zakon stupa na snagu 2027. godine a tokom prelaznog perioda država treba da osigura alternativna zaposlenja za osobe koje direktno ili indirektno zavise od borbi s bikovima i da prilagodi arene za sportske i kulture aktivnosti.

Kolumbija se ovim pridružila spisku južnoameričkih zemalja koje su zabranile koridu Brazilu, Čileu, Argentini, Urugvaju i Gvatemali, piše agencija Frans pres koja dodaje da se borbe s bikovima i dalje organizuju u Ekvadoru, Španiji, Francuskoj, Meksiku, Peruu, Portugalu i Venecueli.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније